* BNNVARA - Doen oude mensen het nog?
Word lid

Doen oude mensen het nog?

leestijd 2 minuten
Doen oude mensen het nog?

Oude mensen die het doen. Je weet wel, ‘het’. Gerimpelde lijven, die over elkaar heen wrijven. “Nee, dank je”, zeggen dan de meesten. Vooral jonge mensen. 

Maar waarom deze aversie hiervoor? Oké, je hoeft het spektakel misschien niet per se met popcorn op schoot te aanschouwen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat deze oude besjes op zijn tijd geen behoefte meer hebben aan een beetje sexual healing. In Nederland lijken wij heel open over onze seksualiteit, maar niets is dus minder waar. We kunnen het er toch gewoon over hebben zonder door een pavlovreactie instant dicht te klappen?

De seks wordt misschien minder met de jaren, maar dat betekent niet dat de seksuele drift ook vermindert. Het wordt misschien eerder een andere versie van wat het vroeger was. Hoe je reflectie er in de spiegel uitziet is minder belangrijk. Het krijgt meer diepgang (ja, pun intented). Intimiteit gaat meer de hoofdrol spelen. Je bent immers blij dat je nog bij elkaar bent en nog in elkaars armen kan liggen.

Knuffelen en strelen. Daar heeft toch ieder mens behoefte aan? Hoe naar je het beeld ook vindt van je ouders of grootouders die seks hebben, het zijn ook gewoon mensen met menselijke behoeftes. Door medische innovaties leven wij allemaal langer en gezonder. Je moet ook niet verwachten dat opa zijn laatste jaren alleen maar achter de geraniums zit. Opa wil ook gewoon lol hebben.

Dus ja, oude mensen doen het nog. En met ‘het’ bedoel ik minstens lekker tegen elkaar aan kruipen. En soms misschien nog iets meer dan dat. En dat is niet erg. Dat is juist fijn voor hen. Laat ze lekker intiem zijn samen. Iedereen wordt oud. En jij kan, later als je écht oud bent, het ook gewoon nog doen. En dat is niet erg. Dat is fijn.

Wil je weten hoe je op latere leeftijd je seksuele behoefte op peil kunt houden? Maxim Hartman is nog een fitte vijftiger en geeft advies.

Wil je meer zien over dit onderwerp? Kijk dan iedere donderdag om 22:15 naar Hotel Sophie op NPO 1!

Door: Pauline van Putten