Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Deze dieren zijn weer terug in Nederland!

09-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1912 keer bekeken
  •  
Steenmarter
Het aantal steenmarters in Amsterdam wordt nu geschat op twintig. Dit lijkt weinig, maar het is heel bijzonder. De steenmarter werd steeds zeldzamer, omdat er op zijn pels gejaagd werd. Sinds de steenmarter beschermd wordt door de zogenoemde Flora en Fauna-wet gaat het gelukkig beter met dit roofdier. Maar de steenmarter is niet de enige diersoort die terugkeert naar Nederland. Hieronder een lijstje met dieren die terug zijn van weggeweest!
Ooievaar
In de jaren 70 van de vorige eeuw was de ooievaar bijna niet meer te vinden in Nederland. De Vogelbescherming startte een reddingsprogramma. En met succes! Inmiddels groeit het aantal ooievaars weer. Het aantal broedparen werd in 2016 geschat op ongeveer 1000.
Foto gemaakt door Cees JM.
Ooievaar
Wilde kat
De wilde kat verdween al in de eerste eeuw na Christus, maar wordt de afgelopen jaren steeds vaker gezien. We hebben het hier niet over een verwilderde huis-tuin-en-keukenkat, maar een bijzondere kattensoort die lang verdwenen was uit Nederland. Hij dook voor het eerst weer op in Limburg, maar werd later ook in Brabant gesignaleerd.
Wilde kat
Bever
De laatste Nederlandse bever werd in de 19 e eeuw gedood. Eind vorige eeuw ontstonden initiatieven om de bever terug te laten keren naar Nederland. Er werden 42 bevers in Duitsland gevangen en uitgezet in de Biesbosch. Inmiddels zwemmen er weer honderden rond in Nederlands water.
Foto gemaakt door Erik Veldkamp.
Bever
Otter
Onder andere door watervervuiling stief de otter in de vorige eeuw uit. Het herstel van de natuur maakte het in 2002 mogelijk om otters uit onder andere Letland en Wit-Rusland uit te zetten in Nederland. De populatie groeit nog steeds en bestaat nu uit ongeveer 185 otters.
Foto gemaakt door Joke Nijenhuis.
otter
Wild zwijn
Het wilde zwijn verdween in de 19 e eeuw uit Nederland. Niemand minder dan Prins Hendrik liet wilde zwijnen uitzetten rond Het Loo. Tot op de dag van vandaag blijft de populatie groeien ondanks dat ze specifieke leefgebieden toegewezen hebben gekregen.
Foto gemaakt door Dinant.
Wild Zwijn
Kraanvogel
De kraanvogel was maar liefst 250 jaar verdwenen uit Nederland, maar broedt sinds 2001 weer in Nederland. De populatie groeit nog steeds en bestaat nu uit enkele tientallen vogels.
Kraanvogel
Wolf
Over de terugkeer van de wolf bestaat nog enige discussie. De laatste wolf in Nederland werd eind van de 19 e eeuw gesignaleerd. De afgelopen jaren zijn er enkele wolven waargenomen in Nederland, maar volgens natuurmonumenten is DNA materiaal nodig om zeker te weten of de wolf terug is in Nederland.
Wolf
Wist je al dat VARA binnenkort de nieuwe natuurserie StadsMormels uitzendt? Kijk vanaf 20 mei elke zaterdagavond rond 22.15 uur op NPO 1!
Benieuwd naar meer dierennieuws? Kijk elke dinsdag naar Vroege Vogels om 19.20 uur op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!