Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De tijdlijn van Daniel | Het InstaMuseum

  •  
23-09-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
883 keer bekeken
  •  
Daniel tump
Van vakantiekiekjes tot lunchfoto’s - op Instagram kan je het kwijt. Insta is dé plek om je inner creatieveling vrij te laten. Tussen de stroom van amateurfotografen en knutselaars zitten natuurlijk ook verborgen pareltjes. In het InstaMuseum spreken we met de kunstenaars achter de tofste Instagrampagina’s die ons land rijk zijn. Hoe weten deze creatieven zich te onderscheiden van de rest en wat inspireert ze? In het InstaMuseum kom je erachter. 
Deze week in het InstaMuseum: grillz-maker @187ams (22). 
Daniel Werkplek 2
"Grappig genoeg wilde ik vroeger tandarts worden, maar dan vooral vanwege het dikke salaris. Nu, jaren later maak ik grillz, dus in dat opzicht ben ik nog steeds met tanden bezig. Mijn interesse voor grillz begon toen ik zestien jaar oud was.  ASAP Ferg  bracht de clip  Work  uit en daarin zag je allemaal gasten met grillz in hun mond. Grillz dragen was begin 2000 echt een hype onder rappers in Amerika. Daarna verdween het even uit de scene. Maar in 2014 zag je de grillz weer vaker in videoclips." 
 Van mijn laatste salaris kocht ik de gereedschappen
"Een vriend van mij ging in die tijd naar een grillz-maker in Rotterdam en dat was het moment dat ik echt interesse kreeg in grillz. Ik was dus al best vroeg bezig met grillz, in 2014 waren er wel al grillz-makers in Nederland, maar niemand maakte gekke designs zoals ik die wilde. Ik verdiepte mij al wel in het vak, maar ik zat toen nog op de middelbare school. Twee jaar later haalde ik mijn havo-diploma. Ik had geen bijbaan, maar mijn handen jeukten om te beginnen met het maken van grillz. Dus van mijn laatste salaris van een supermarktbaantje kocht ik de gereedschappen die ik nodig had om te beginnen. Mijn scooter ging ook nog eens kapot op dat moment. Die tijd was kut! Ik had nog maar 100 euro op mijn bankrekening en daar heb ik mijn polijstmachine van gekocht. Gelukkig sprongen vrienden ook bij. Daardoor kon ik beginnen aan het maken van grillz.”
Daniel Polijst
Ik werk naast het Grillz maken ook als barista
“Ik heb dus nooit echt een opleiding gevolgd voor dit vak. Ik heb wel op mijn negentiende één jaar de opleiding Product Design aan het HVA gevolgd. Maar daar was ik snel mee gestopt, omdat ik ervan overtuigd was dat ik alleen spelenderwijs goed zou kunnen worden in het maken van grillz."
"Ik ging vaak langs bij een gieterij waar ik het goud liet gieten. Sterker nog: ik kwam daar zo vaak dat ik uiteindelijk een baan aangeboden kreeg. Daar heb ik echt de fijne kneepjes van het vak geleerd. Niet alleen in het maken van grillz, maar ook het maken van sieraden. Inmiddels werk ik niet meer bij de gieterij, want ik heb sinds drie weken mijn eigen atelier en werk naast het maken van grillz ook als barista in een koffietent. Het goud laat ik nog steeds gieten bij de gieterij, maar het slijpen en polijsten doe ik zelf. Het is echt maatwerk. Elk gebit is anders. Als het niet goed op je gebit past, heeft er niet veel tijd in gezeten."
"Het kan wel eens fout gaan bij een heel scheef gebit. Maar ik probeer het altijd zo goed mogelijk uit te werken want ik lijd verlies in: tijd, geld en materiaal. Ik maak als ik tijd heb ook sieraden. Als ik niet alleen zou werken, zou ik me ook meer focussen op sieraden. Goudsmeden is ook wel echt een ander vak en ik zou me echt moeten specialiseren als ik daar echt verder in door zou willen gaan.”
Je moet in het leven gewoon hard werken voor je geld
"Ik kom uit een vrij multiculturele familie. Mijn ouders zijn geboren in Suriname en zijn op hun achttiende naar Nederland gekomen. Zij hebben hun hele leven keihard moeten werken, en die mentaliteit heb ik ook van ze meegekregen: je moet in het leven gewoon hard werken voor je geld. Rekeningen moeten immers betaald worden." 
"Het creatieve heb ik niet per se van mijn ouders meegekregen, maar wel de werkethiek en doorzettingsvermogen. Ik woon momenteel in Diemen en deel een atelier in Amsterdam met twee andere kunstenaars. En geloof me – dat is beslist niet goedkoop. In dat opzicht ben ik dus heel blij dat ik me besef wat hard werken is, en hoe ik dat kan combineren met mijn passie: grillz maken."
"Maar ik ben niet de enige kunstenaar in Nederland, en dat besef ik mij heel goed. Het is belangrijk om op verschillende fronten actief te zijn. Instagram heeft daar zeker aan bijgedragen omdat ik in zekere zin online bekendheid heb verworven. Ik vind het fijn als mensen mijn werk online zien. Ik zou dit best meer willen doen, maar ik ben – gelukkig – ontzettend druk met het maken van grillz."
Daniel Werkplek
Veel mensen denken dat ik alleen rappers over de vloer heb
 “Ik haal inspiratie uit het werk van  Ben Baller  en  Dolly Cohen . Zij maken echt voor bekende figuren wereldwijd grillz. Ik mag mijzelf ook gelukkig prijzen met klanten als: SMIB, Kempi en Donnie. Veel mensen denken dat ik alleen rappers over de vloer heb, maar dat is dus niet zo. Mijn klantenkring is juist divers. En veel mensen zien de grillz nu als een gewoon sieraad, net als een ring of een ketting."
Daniel SMIB
Hoe gekker je het wil, hoe duurder het wordt
"Het leukste aan mijn werk is eigenlijk de klanten ontvangen en gipsafdrukken nemen van het gebit. Daarnaast is het veel precisiewerk en neem ik echt de tijd voor mijn stukken. Het is allemaal handwerk. Het zijn veel uren; gieten, polijsten en vijlen. Je ziet het gelijk als een grill goed gemaakt is of niet. Ik hou echt van een uitdaging en unieke stukken maken. Al mijn klanten gaan met unieke designs de deur uit. Maar hoe gekker je het wil, hoe duurder het wordt! Het mooiste stuk dat ik heb gemaakt, was voor mijzelf. Dat is een grill die tussen al mijn tandspleetjes zit met diamantjes. Daar zat veel werk in! Ik kon ook de tijd nemen, omdat het voor mijzelf was. Op dat stuk ben ik het meest trots.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.