Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De straat als canvas voor kunst

  •  
22-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
abstractmuseum-magazine
Van iPhone-fotografen tot Photoshop-wonders, op Instagram is nog veel te ontdekken in de massastroom aan selfies. Dus zie jij in ons InstagraMuseum kunst die je gewoon op Instagram vindt. En waar jij vervolgens ook wat van kan vinden. Dus geen drie groene strepen op de muur, maar wél digitale creatievelingen die klikwaardige kunstwerken maken die je raken.  
Moderne kunst is in ons digitale tijdperk iets heel anders dan wat gevingerverfde verfklodders in een gouden lijst.
Toch duiken we vaker in onze telefoon dan in een museum en wint onze social media-verslaving het vaker van onze nieuwsgierigheid naar kunst. Maar waarom niet het beste van deze twee werelden combineren? In ons InstagraMuseum stellen wij daarom de digitale kunstenaars van nu en morgen tentoon. Kun jij rustig op dat schermpje blijven staren en tóch van kunst genieten.
Street artist Banksy deed het al, de straat als inspiratie en als canvas  gebruiken voor zijn kunstwerken. Deze fotografen doen dat ook, maar nét even anders.
Christoph Niemann maakt creatieve illustraties rondom de meest uiteenlopende voorwerpen, zoals een koptelefoon of een schelp. Met een cover op The New York Times en verschillende kunst-awards, doet ie in ieder geval iets goed. De Duitse Christoph heeft lang in New York gewoond, maar is inmiddels alweer terug in Berlijn. Toch blijft hij zijn lijntje met The Big Apple altijd houden en dat zie je ook vaak terug in de onderwerpen van zijn werk. Een limousine gemaakt van een kam, een getekende vrouw die ligt te relaxen op een brug voor de skyline van New York en een vrouw gemaakt uit een zoutvaatje. How do you verzin it?
Julia komt uit Polen en is freelance illustrator. Ook noemt ze zichzelf ‘collagist’. In sommige werken gebruikt ze verschillende vintage knipsels en maakt daar haar een eigen wereld van. Maar ook de wereld die we nu om ons heen zien, gebruikt ze als inspiratie voor haar creatieve uitspattingen. De Londen Eye? Dat wordt in haar ogen een enorm looprad voor muizen. En de Golden Gate bridge? Dat is eigenlijk gewoon een grote harp. Zij maakt, wat jij je als kind alleen maar kon voorstellen. Flink staaltje fantasie van de bovenste plank.  
We zijn allemaal helden. Dat is de boodschap die illustrator Oifik met zijn tekeningen wil meegeven. Hoe hij te werk gaat? Hij gaat de straat op met een fotograaf en vraagt voorbijgangers of ze hun verhaal willen delen. Eén vraag staat centraal: wat is de grootste uitdaging op dit moment in hun leven? En als ze superkrachten hadden, hoe zouden ze deze dan bestrijden? Eenmaal thuis kruipt hij met zijn smart pen achter de laptop en steekt hij hun verhaal in een grafisch jasje. Wil je jezelf ook door de ogen van zijn animatiebril bekijken? Gewoon aan zijn jasje trekken als je ‘m over straat ziet lopen.
De Belgische Ben Heine begint - net zoals Oifik en Julia - met het straatbeeld en geeft daar zijn eigen draai aan. Met behulp van zijn zelf getekende krabbels. Nou ja, het woord ‘krabbels’ doet deze artiest geen eer aan ook al zien ze eruit alsof ze snel zijn getekend. De tekeningen lijken misschien simpel, maar het eindresultaat ziet er erg gelikt uit. Pluspunt: je hoeft niet drie keer na te denken over wat je ziet, in één oogopslag weet je welke boodschap hij wil vertellen.
Meer van dit zien? In het volgende InstagraMuseum zie je kunst waarvan je denkt 'what the f... did I see here?'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.