Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De Lonely Studenten Planet | Laten we alle buitenlandse studenten omarmen

  •  
30-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
coffee-2344797_1920

Je bent er één, je was er één of je wordt er één… de student. Feesten tot je alleen nog maar AH Basic stokbrood kunt eten, colleges skippen omdat het kan (of omdat je het niet meer aankan) en studentenhuizen waar Rob Geus van zou moeten grienen. Man, man, man. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, student zijn? Dit keer: Steeds meer buitenlanders studeren in Nederland. Voor de één een probleem, voor de ander de toekomst.

Wil ik koffie bestellen in Amsterdam, kan ik er de helft van de tijd vanuit gaan dat ik Engels moet praten. Sta ik in een kledingzaak in Maastricht, wordt er beter Frans en Duits gepraat dan mijn eigen kikkerland-taaltje. En ik pas me altijd aan. Eigenlijk best raar en bijzonder, maar niet als je bedenkt dat steeds meer buitenlandse studenten in Nederland blijven hangen. Dat blijkt ook uit recent onderzoek van Nuffic.
De afgelopen tien jaar is er maar liefst een verdubbeling van het aantal buitenlandse studenten die een volledige studie doet in Nederland. Het waren er 80.000 dit jaar. Ja echt. Met als gevolg dat een deel hiervan hun werk of grote liefde vinden in ons kleine landje én dus ook blijven hangen. Je raadt het al; heel internet staat vol met schreeuwlelijkerds die het er niet mee eens zijn, want “ze nemen onze banen af” en “dit is de nieuwe vorm van immigratie”. Aldus Twitter.
Wat een onzin eigenlijk, want ook Nederlanders zoeken tegenwoordig veel vaker het buitenland op voor hun studie. Zo studeerden er dit jaar 2.840 kaaskoppen in Duitsland. En zo heb ikzelf in Hong Kong gestudeerd. Er is dus letterlijk een uitwisseling gaande en ik vind dat persoonlijk alleen maar prachtig. Mijn buitenlandse studie heeft mijn wereldbeeld veranderd, heeft mij een groot netwerk opgeleverd en heeft mijn Engels drastisch verbeterd. Waarom kunnen we deze trend niet gewoon omarmen?
Ik weet waarom niet. Wij Nederlanders zijn een conservatief, gierig en tamelijk egoïstisch ingesteld volkje. Wij vinden het allemaal maar raar als we opeens Engels aan de keukentafel moeten praten. Want, Nederland is óns land. En reageert een internationale lotgenoot op een hospiteeravond, dan laten we deze stikken. Althans, zo ging het wel binnen mijn vriendenkringen. Liever een vervelende Nederlander waar je geen klik mee hebt dan een leuke internationale vriend waar je veel van kan leren. Nee, dat vinden we allemaal maar eng en spannend. Laat ons maar kaas en stamppot eten, dan voelen we ons veilig.
Geen wonder dat de krantenkoppen ieder nieuw schooljaar weer schreeuwen dat internationale studenten geen kamer kunnen vinden. En eerlijk, ook ik had die gunfactor voor mijn mede-internationale-studenten niet. Totdat ik zelf naar het buitenland vertrok voor mijn studie. Ze zeggen altijd dat je iets zelf moet ervaren voordat je weet hoe het is en man wat was ik blij dat ik wél omarmd werd daar aan de andere kant van de wereld. Ik hoefde niet in één of ander hutje op de hei te slapen, had vanaf dag één een kamer en deelde zelfs mijn slaapkamer met een meisje uit Hong Kong. En dat in het meest dichtbevolkte land ter wereld. Zo kan het dus ook.
Eenmaal terug in Nederland kijk ik dan ook anders tegen dit probleem aan. Internationale studenten vormen geen probleem. Nee, ze bieden een groot netwerk en dragen hun steentje bij aan de economie. Waar wij Nederlanders uiteindelijk dan alleen maar van zullen profiteren. Buitenlandse studenten zijn de nieuwe expats en ik vind dat we ze allemaal met open armen moeten ontvangen. Ook als dat betekent dat je voortaan je triple caramel latte in het Engels bestelt, als dat makkelijker is voor de ander. Ieder begin is een begin.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.