Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Gemeenteraadsverkiezingen: ja, die zijn belangrijk en ja, je moet stemmen

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
stemmen-via-internet-riskant-en-duur
Het behoort tot de categorie ‘de vraag der vragen’, samen met ‘waarom zijn bananen krom’ of ‘is België eigenlijk wel een land?’: waarom moet ik, als gewone sterveling, op 21 maart op NOTA BENE mijn collegevrije dag mijn afstandsbediening wegleggen en welgeteld 300 meter lopen naar het stembureau om mijn stem uit te brengen? De waarheid is dat het nu belangrijker dan ooit is om te stemmen, dit omdat de gevolgen van het niet-stemmen sneller te zien zijn dan je denkt. Voor het gemak beantwoord ik even wat bekende anti-verkiezing-statements.
“Eén stem minder maakt toch geen verschil”
Dat is gewoon niet waar. Vergeet even voor het gemak dat moralistische gezwets over je democratische plicht en hoe je tijdelijk als paria door het leven moet gaan als je je politiek bewuste vrienden the day after vol trots vertelt hoe je je af hebt gezet tegen de status quo door niet te stemmen. Je stem maakt wel degelijk verschil, en wel om de volgende reden: 
Er is ook binnen de politiek sprake van schaal, wat betekent dat de politieke verhoudingen enorm van elkaar verschillen, afhankelijk van waar je naar kijkt. Voorbeeldje (wel zo handig): de Tweede Kamer heeft 150 zetels te verdelen, elk van hen behoeft een x aantal stemmen, afhankelijk van de opkomst. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 zijn ongeveer 9.400.000 stemmen uitgebracht. Dat, gedeeld door 150, betekent dat circa 62000 stemmen gelijkstaan aan één zetel. De verschillen tussen het aantal zetels wat de ene partij krijgt en de andere kunnen dus vrij groot zijn. Op gemeentelijk niveau liggen die verhoudingen net wat anders: er zijn minder stemmen beschikbaar, minder zetels te verdelen, en kunnen de verschillen dus kleiner uitvallen. Die lokale partij die momenteel op nul zetels staat en heel graag een miljoen euro vrij wil maken voor wiet- of mangoplantages kan dus wel degelijk in de raad komen! LANG VERHAAL KORT: JE STEM TELT, EN KAN HET VERSCHIL MAKEN.
“Wat levert het op?” 
Heel veel. Allereerst: veranderingen zijn op lokaal niveau gewoon sneller te zien. Stel je voor: een gloednieuwe techno-bunker in dat oude en lelijke kantoorpand. Jij wilt het, je vrienden willen het en je moeder wil het, of naja - Je snapt het wel. Maar of die er zál komen, ligt geheel aan jou. Gemeentes zijn namelijk verantwoordelijk voor thema’s zoals verkeer, sportvoorzieningen, veiligheid, zorg en afval. Besef dus even heel snel dat als jij niet stemt, de kans bestaat dat je vuilnis niet meer op woensdag, maar op vrijdag wordt opgehaald. Dag planning, en hallo twee extra dagen van aanhoudende stank.
“Ja, maar ik heb gewoon geen zin” 
Dat is prima, maar realiseer je wel dat dit een huwelijk is die zowel gelukkig als ongelukkig kan uitpakken. Die raad komt er en jij bent er. En jij kan bepalen wie er in die raad komt. Politieke verhoudingen worden grotendeels door jou gevormd, en als jij dat niet doet, dan doet iemand anders dat wel. En laat dat nou net diegene zijn die die gedroomde mangoplantages niet wil zien, vuilnis ophaaldag op vrijdag wil in plaats van woensdag en boven alles géén techno-bunker wil hebben.
Houd 21 maart dus even vrij!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.