Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De bijzondere talen van Floortje

19-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
400 keer bekeken
  •  
floortjetalenpixels
Wil je je Nieuw-Zeelandse accent bijwerken of ben je benieuwd welke taal vernoemd is naar de zeekomkommer? In dit artikel pluizen we de opvallendste talen van vijf landen die Floortje heeft bezocht uit:
Alaska Floortje

ALASKA

In Alaska worden minstens twintig talen gesproken. Een bekende daarvan is Engels, maar de meeste van de andere negentien talen zijn Eskimo-Aleoetische (waaronder Yupik-) of Tinglit-talen. De meeste van deze talen worden maar door een paar honderd mensen gesproken, waarvan sommigen zelfs door minder dan vijftig personen op de wereld! 
Nieuw-Zeeland Floortje

NIEUW-ZEELAND

Nieuw-Zeeland heeft twee officiële talen Engels of Te Reo Maori (de taal van de Maori).  
Het Engels van de Kiwi’s heeft een sterk accent, het lijkt op een Australisch accent, maar heeft een paar opmerkelijke verschillen:
-       Nieuw-Zeelanders spreken met een rollende r, dat is de invloed geweest van Schotse immigranten.
-       De i wordt in Australië ‘hard’ gemaakt, maar in Nieuw-Zeeland wordt het een soort ‘u’. Zo zeggen Australiërs fiesh & chieps en Nieuw-Zeelanders fush & chups.  
-       Verder gebruiken Engelssprekende Kiwi’s veel woorden van de Maori. Zo zeggen ze Kia Ora als begroeting en zeggen ze half pie (dat betekent: niet goed/matig/niet helemaal af), wat weer afkomt van het Maorische woord ‘pai’ (goed). 
Noorwegen Floortje

NOORWEGEN (SAMI)

Floortje ging op bezoek bij de Samen of Sami, een volk dat verdeeld leeft over Noorwegen, Finland en Zweden. Ze hebben zelfs een eigen parlement. De Sami staan ook wel bekend als Lappen, maar dit beschouwen ze zelf als een belediging. Ze spreken Samisch en dus niet Laps! Het Samisch kent elf verschillende varianten. Ze gebruiken hetzelfde alfabet als wij, maar breiden die uit met een paar van deze letters (verschilt per variant): Áá Ââ ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? Õõ Šš Žž Åå Ää.
Faeroër-eilanden Floortje

FAEROËR-EILANDEN

De Faeroër-eilanden liggen tussen Noorwegen, Schotland en IJsland in, maar horen toch bij Denemarken. De meesten spreken daarom ook Deens, toch is de eerste taal Faeroërs. IJslands lijkt erg op de Faeroërse taal, maar alleen geschreven. Gesproken kunnen de Faeroërs en IJslanders elkaars taal niet verstaan. Ze hebben hetzelfde alfabet als wij (met een paar toevoegingen) alleen de c, q, w, x, en z worden niet gebruikt. Faeroërs betekent in het Deens ‘schapeneiland’. En dat komt niet uit de lucht vallen: het eiland telt heel veel schapen en heeft een eigen schapenras. De gemeenschap heeft zelfs een camera op een schaap gebonden om beelden van het eiland te filmen voor Google Streetview ( Sheepview ).
Vanuatu Floortje

VANUATU (EILANDENGROEP)

Er zijn drie officiële talen in Vanuatu zijn Engels, Frans en Bislama. Daarnaast worden nog ruim honderd lokale talen gesproken op de verschillende eilanden. Het aantal talen per hoofd van de bevolking is in Vanuatu dan ook hoger dan in elk ander land ter wereld. Bislama is een creoolse taal. Creoolse talen zijn ontstaan toen Afrikaanse slaven in gevangenschap buiten Afrika geboren werden, Zuid-Afrikaans is bijvoorbeeld zo’n taal. 
Bislama is een verbasterd Portugees woord voor zeekomkommer. Later werd daar niet alleen de zeekomkommer mee aangeduid, maar ook de taal waarin de handel in zeekomkommers werd gevoerd: Bislama.

Floortje Naar Het Einde Van De Wereld: zondagavond 21.25 uur op NPO 1!

Meer Floortje? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!