Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

De 7 meest bizarre mentale aandoeningen

  •  
16-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1330 keer bekeken
  •  
bijzondere-aandoeningen2

Wist je dat de eerste man die een val van de Niagara Watervallen overleefde, later stierf nadat hij uitgleed over een sinaasappelschil? Of dat de beroemde natuurkundige Isaac Newton ook de uitvinder was van het kattenluikje? Waarschijnlijk niet. Geeft niks, wisten wij ook niet. Misschien wist je ook niet dat er een wereld aan bizarre aandoeningen bestaat op deze aardkloot onder ons aardlingen. Hier presenteren wij voor jou de top 7 meest bizarre aandoeningen die van kwaad tot erger gaan...

7. Aboulomania

Sta je regelmatig met enige verwondering naar het chips-schap te staren? Twijfelend of het nou paprikasmaak of naturel wordt? Dat is nog niks. Met aboulomania lijd je aan extreme besluiteloosheid, wanneer een situatie van besluitvorming zich voordoet. Zelfs de meest eenvoudige beslissing (wel of geen knoflooksaus op je pizza na een avondje stappen) kan tot intense stressgevoelens leiden. Na verloop van tijd kan het zelfs leiden tot depressies en sociaal isolement. 

6. Stendhalsyndroom

Tegen een lantaarnpaal aanfietsen, omdat je net het mooiste wezen in slowmotion over straat zag joggen. We kennen allemaal dit moment van totale verstandsverbijstering. Sommige mensen hebben dit ook wanneer ze overrompeld worden door de schoonheid van kunst. Dat is het stendhalsyndroom, ook wel Florence syndroom of hyperkulturemia genoemd. De 19-eeuwse Franse schrijver Stendhal maakte dit mee tijdens zijn bezoek aan de stad Florence. Mensen die hieraan lijden, ervaren klachten als versnelde hartslag, duizeligheid, flauwvallen of zelfs hallucinaties.

5. Synesthesie

Zie je bij het lezen van letters of cijfers ook ineens specifieke kleuren verschijnen? Dan zou het wel eens kunnen dat je synesthesie hebt. Synesthesie is een vermenging van meerdere zintuigen. Hiermee kun je getallen in kleuren zien, kleuren proeven of geluiden zien. Wat nou aandoening? Eigenlijk is dit gewoon een enorm talent. Het is ook wetenschappelijke te verklaren. Het hersengebied waar de vorm van letters (of cijfers) wordt verwerkt, heeft verbindingen met het aangrenzende hersengebied waar kleur wordt verwerkt. Wordt het lettergebied geactiveerd? Dan wordt het kleurgebied ‘ geco-activeerd ’. Die doet gewoon ook een potje mee. Wie zei dat wetenschap saai is?

4. Alice in Wonderland-syndroom

Zie je wel eens objecten veranderen van grootte? En dan bedoelen we niet na een avondje stappen. Er zijn mensen die dit ook in nuchtere toestand ervaren. Het Alice in Wonderland-syndroom is een waarnemingsstoornis waarbij je moeite hebt om de ware grootte van objecten vast te stellen. De aanvallen zijn vaak van korte duur en komen meestal bij kinderen voor. Ook volwassenen kunnen dit ervaren door migraine of langdurige slaapproblemen. 

3. Capgraswaan

Dacht je vroeger wel eens dat je geadopteerd was? Of had je gewoon lichte twijfel over de identiteit van je ouders? Er zijn mensen die hier zo sterk van overtuigd zijn, maar geen aanleiding hiervoor hebben. Met de aandoening capgraswaan heb je het waandenkbeeld dat je vrienden of familie zijn vervangen door robots of bedriegers. Vaak is dit een onderliggend probleem een beschadiging aan de hersenen, dementie of schizofrenie.

2. Autophagia

We kennen allemaal wel een nagelbijter of velletjespulker. Maar er zijn ook mensen die hier iets te gepassioneerd in zijn geraakt en ‘toewijding’ een nieuwe betekenis geven. Namelijk; delen van jezelf opeten. Ja, je hoort het goed. Jezelf als snack verorberen. Je vinger als vervanger voor een mueslireep. Oké, misschien wel niet de hele vinger... Maar met autophagia ervaren mensen plezier en voldoening aan het verminken van zichzelf door in delen van het lichaam te bijten en het vervolgens op te eten. Na de daad voelen deze mensen echter geen spijt of zelfverwijt.

1. Boanthropie

De meest bizarre aandoening die we op het wereldwijde web vonden, was toch wel: Boanthropie. De aandoening waarbij je denkt dat je een koe bent (en je er ook naar gaat gedragen). Maar hoe dan? Het schijnt dat het vaak begint met een droom waarin je een koe bent. Vervolgens zet dit zich voort in het ontwakende brein. Uiteindelijk escaleert het tot een full-blown desillusie en zit je geknield op het weiland grazen. Genietend van het serene uitzicht op het landschap. Wat wil je nog meer? Er wordt gespeculeerd dat een uit de hand gelopen hypnose-sessie soms ook de boosdoener kan zijn.
Zo, dit waren ze weer. Het is dus helemaal niet raar als je niet weet of je knoflooksaus wilt of niet. Of als je mensen in een weiland ziet grazen. We hebben allemaal onze eigenaardigheden (in meer of mindere mate) en dat is helemaal prima zo.
Door Pauline van Putten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.