Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Column Claudia de Breij | Lieve Anna, Monica, Linda, Humberto

19-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2017-09-15 at 15.25.36

Claudia de Breij schrijft wekelijks een column voor de VARAgids. Hierin speelt actualiteit een belangrijke rol. Ze praat je bij en ze zet je aan het denken. Deze week over Anna Nooshin en Monica Geuze, zoenend op de cover van LINDA.Meiden.

Lieve Anna, Monica, Linda, Humberto,
Anna Nooshin en Monica Geuze zaten deze week aan tafel bij Late night . Ze zijn respectievelijk modeblogger/ondernemer en vlogger. Als u nog nooit van ze gehoord heeft bent u waarschijnlijk ouder dan 25. Dat is niet erg.
Wat u moet weten is dat Anna en Monica slimme, mooie jonge vrouwen zijn. Ze stonden samen zoenend op de cover van LINDA.Meiden , de jongereneditie van het maandblad van Linda de Mol.
Daar was ophef van gekomen. Columnisten hadden kritiek op het feit dat er onder de noemer ‘Anna en Monica hebben schijt aan hokjes’ werd gedaan alsof hier een lans werd gebroken voor homorechten, terwijl de beide vrouwen in het interview duidelijk aangaven hetero te zijn. Homovrouwen en –mannen plaatsten foto’s van échte zoenen online, met de hashtag #wiljeeroverpratenLinda.
Aan tafel bij Humberto vertelden Anna en Monica dat ze hier niets van begrepen. André Hazes (nooit junior zeggen, maar ja, die dus), Bridget Maasland en Tineke Schouten waren ook te gast, en zij snapten er ook al niks van. Ja, er moet gewoon altijd iets te zeuren zijn. Dat snapten ze wel.
Lieve Anna, Monica, Linda, Humberto en alle anderen, willen jullie het begrijpen?
In dat geval moet je verder lezen. Zo niet, dan kun je blijven denken dat mensen gewoon altijd iets te zeuren willen hebben en jouw goede bedoelingen niet geloven.
Maar dit is het hoe het zit.
Als je hetero bent en met elkaar zoent in een setting die lijkt op het gangbare sexy lingeriebeeld dat we kennen uit films met niet al te veel dialogen, doe je weliswaar iets dat homo’s ook weleens doen. Je zoent met iemand van hetzelfde geslacht. Daarmee houdt iedere vergelijking dan ook op. Je doorbreekt geen hokje. Je past precies in het al lang bestaande hokje van bloedmooie vrouwen die in lingerie iets doen dat mensen (vooral heteroseksuele mannen) opwindend vinden.
Als je homo bent en met elkaar zoent in het openbaar doe je iets wat heel veel hetero’s ook weleens doen, maar dan pas je al een stuk minder in een hokje.
‘Waar zeuren jullie toch over?’ vroeg iemand mij op Twitter. ‘Zoenen is van iedereen, hou toch op met apartiseren.’
Zoenen is van iedereen, ja. Dat is zo. Maar probeer het als man maar eens met je vriend in het uitgaansleven. Moet jij eens opletten hoe iedereen vindt dat zoenen ook voor jou is.
Anna en Monica, ik ben ervan overtuigd dat jullie het goed bedoelen. Dat jullie echt vinden dat iedereen ‘lekker moet kunnen doen waar hij zin in heeft’. En dat jullie, zoals je aan tafel bij Humberto zeiden ‘zin hadden met elkaar te zoenen’. Maar dat het ‘gewoon ontstond’ is natuurlijk even waar als dat ik een bloedmooie jonge online influencer ben. Het ontstond niet, het was afgesproken met de redactie, de productie en de styling van LINDA.Meiden . Er stond niet zomaar ineens een rek vol lingerie en een bed, dit was de bedoeling. Heel slim, van LINDA.Meiden en van jullie, want dit trekt de aandacht en dus verkoopt het goed. Dat mag. Maar ga niet doen alsof je hiermee mensen helpt die worstelen met hun seksuele geaardheid. Dat zou even waarachtig zijn als dat ik me laat schminken als Sylvana Simons voor de cover van de LINDA. en dan verwacht daarmee meer begrip voor niet-witte Nederlanders te kweken.
Humberto, neem een les aan van de beste talkshowhost die ons land ooit gekend heeft: praat mét de mensen over wie het gaat, niet over ze. (Inderdaad, dat zei Sonja Barend.) Want dat Tineke, Linda, André, Anna en Monica het niet snapten is niet gek. Iedere, maar dan ook iedere niet-hetero had het je prima kunnen uitleggen.
PS: Lieve Anousha Nzume, eerder schreef ik hier dat ik niet snapte waarom je zo’n punt maakte van ‘culturele toe-eigening’. Bij dezen geef ik toe: nu snap ik het ineens wel. Mea culpa. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!