Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Babyfoto's op internet plaatsen. Doen of niet?

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
smartphone-1987212_1920

Het internet ademt en leeft. Ons hele leven speelt zich af achter digitale deuren. Onze telefoon is ons derde oog en we zien de hele wereld door een schermpje. Waar een wifi-verbinding is, is onze chickbait Marleen. Zij zorgt dat je niks mist van alles wat er gebeurt op het wilde web.

Deze week, tijdens de week tegen kindermishandeling, hebben we aandacht voor kinderen die opgroeien in onveilige gezinssituaties. Maar online schuilen misschien nog wel de grootste monsters die gevaarlijk zijn voor naïeve wijsneusjes. Zoals zieke zielen die kinderporno verspreiden alsof het doodnormaal is. Leeftijdsgenootjes die elkaar het leven zuur maken en via Whatsapp elkaars naaktfoto’s delen. Dit is nog maar een klein deel van de monsters. En onze kinderen vanaf hun eerste jaar blootstellen in deze digitale wereld is iets waar je als ouders beter twee keer over na moet denken.
Kinderen hebben tegenwoordig sneller een smartphone dan ze het woord kunnen spellen. We geven ze op hun vijfde verjaardag een iPad cadeau en binnen een paar minuten ben je verslagen op elk level van Candy Crush. Dat is best knap. Iets om trots op te zijn. We zijn als ouders zelfs zo trots op onze slimme, knappe koters, dat we maar al te graag met ze pronken. Elke stap, van hun eerste tot de stapjes waarbij ze omtuimelen, delen we op social media.
Er is natuurlijk niks mis met trots op je kinderen zijn. Als kind wil je niets liever dan een vader en moeder die je de hemel in prijzen voor zelfs het kleinste snotje dat je neus verlaat. Maar als kind wil je óók graag dat aan sommige dingen niet te veel aandacht wordt besteed. Zeker als je puber bent en je schaamt voor die gênante babyfoto’s. Je ziet ze liever in een stoffig fotoboek op zolder dan dat je ze tegenkomt op Instagram waar ze honderd likes per minuut vangen. Als je niet Charlie van ‘ Charlie bit my finger ’ bent, dan sta je best voor lul.
We stellen onze kinderen online bloot aan iedereen die het maar wil zien. Letterlijk soms, als we een foto delen van hun schattige billetjes die voor het eerst in het zeewater plonsen tijdens die familievakantie in Zeeland vorig jaar. Alleen is over veertien jaar die billenfoto nog steeds online terug te vinden en is de kans groot dat je inmiddels puber er alles behalve blij mee is. En dan kun je echt niet aankomen dat het ie-de-reen vroeger de foto zo leuk vond.
Er zijn geen regels als het aankomt op het delen van schattige kinderkiekjes van je eigen kinderen. Als ouder beslis je toch zeker zelf welke perikelen je over je kind deels? Klopt, maar misschien nog wel belangrijk is de taak van ouders om hun kind te beschermen. En de gevaren in de online wereld zijn lang niet altijd even duidelijk. Het is heel sociaal geaccepteerd om foto’s te delen van je kind, wat raar is, gezien de grote gevolgen die dit online met zich kan meebrengen.
Kinderen worden misschien steeds slimmer met techniek, maar als zelfs ouders de online risico’s niet herkennen, hoe kunnen we onze kinderen dan leren veilig om te gaan met die nieuwe iPad? Natuurlijk bestaat er zoiets als een kinderslot en ‘ouderfilters’ op internet. Maar een beetje slimme kleuter leert eerder dit soort digitale muren te omzeilen dan zijn eigen veters te strikken.
Het wereldwijde web is dan misschien niet de beste wereld waar kinderen kunnen opgroeien. Bescherm ze zolang het nog kan tegen online machten die letterlijk groter zijn dan zijzelf. Misschien hebben we een nieuw soort ouderfilter nodig. Eentje die ouders beschermt tegen klakkeloos babyfoto’s delen. Kleine kinderen kunnen nog niet voor zichzelf opkomen en zeggen dat ze niet willen dat je iets online post. Bescherm ze en wacht er mee totdat ze zelf erover mee kunnen beslissen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.