Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe belangrijk is jouw stem als je student bent?

  •  
15-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2018-03-15 at 15.24.33
De verkiezingen staan voor de deur, dus hoog tijd om mezelf te oriënteren op de politieke partijen die momenteel een rol spelen. Een ver van mijn bed-showtje, dat wel. Bovendien wordt dit mijn eerste keer dat ik überhaupt in de gelegenheid ben om te stemmen. Al die andere keren hield ik me er te weinig mee bezig, was ik in het buitenland of was ik gewoonweg te jong. Dus wordt dit dan mijn politieke ontmaagding? Ik weet het nog niet.

'Nee' kan niet meer

Sinds ik mij onder de werkenden bevind en dagelijks journalisten spreek in een bedrijf met politieke belangen, ben ik erachter gekomen hoe belangrijk die verkiezingen eigenlijk wel niet zijn. Ik word van alle kanten bestookt met politieke kwesties, zoals duurzaamheid, privacy en bezuinigingen. Niet geheel onbelangrijk voor iemand van wie haar toekomst toch echt in de media ligt. Daarnaast lijkt het me ook wel fijn de komende 70 jaar nog op een leefbare aarde te kunnen wonen. Niet stemmen is geen optie dus.
Niet alleen op werk, maar ook in mijn vrije uren word ik massaal beïnvloed door de slecht bedachte en daarom veel te grappige quotes van lijsttrekkers. Posters langs de weg, reclames op tv en advertenties op social media zorgen ervoor dat ik er niet meer omheen kan. Tot kort vond ik het allemaal maar onzin, vooral die gemeenteraadsverkiezingen. Want hoe kan die ene stem van mij nu precies het verschil maken?

Beter ga je wel

En dat is precies mijn punt. Als we allemaal zo denken, maken we inderdaad nooit het verschil. Of je nu werkt, een zieke oma hebt of aan het studeren bent, je hebt er al-tijd een belang bij. Een beetje research op het wilde web leerde mij dan ook dat de gemeenteraadsverkiezingen veel belangrijker zijn dan ik altijd had gedacht. Ironisch genoeg weten heel veel mensen juist minder van de lokale politiek, dan de landelijke verkiezingen. En omdat het om lokale kwesties gaat, wordt er door de landelijke media minder aandacht aan besteed. Het cirkeltje wordt zo lekker in stand gehouden. 
Maar wij stelletje studenten moeten slimmer zijn dan dit. Die stembus is de place to be op 21 maart, vooral en misschien wel juist voor ons. Want hoe lang heeft het bij jou geduurd voordat je een kamer kreeg in de stad waar je studeert? En hoe vaak irriteer jij je aan die stomme aansluiting van het openbaar vervoer, waardoor je altijd een half uur in de regen moet wachten? Precies de problemen waar de lokale politiek wat aan kan doen.
Dat is ook gelijk de reden waarom studenten moeten stemmen, volgens Bob Jansen , masterstudent en nummer 2 op de lijst van de SP in Tilburg. Zaken die belangrijk zijn voor de pupillen van onze samenleving worden in de gemeenteraad besloten, zoals huisvesting, de huur van studentenwoningen én verbindingen in het openbaar vervoer. Dus als je voortaan een half uur langer wil uitslapen en dan nog steeds op tijd in de collegezaal kan zitten door de dienstregeling, zou ik dat rode hokje toch écht wel invullen.

Ieder stadje een schatje

Het probleem is volgens mij niet dat we ons te weinig bezig willen houden met politieke kwesties, maar juist het feit dat wij als studenten relatief kort in één gemeente wonen. Zo heb ik bijvoorbeeld drie jaar in Tilburg gewoond vanwege mijn bachelor, ben ik verhuisd naar Utrecht voor mijn stage en verhuis ik over precies anderhalve maand weer naar mijn ouders in Zuid-Limburg. Om geld te besparen en om na een korte tijd weer een baan te zoeken en te verhuizen. En Joost mag weten waar naartoe dat zal zijn.
Gemeenteraadsverkiezingen vinden één keer in de vier jaar plaats en een gemiddelde studie duurt net zo lang. Dus zit je eenmaal op je plek, ben je alweer met de wind vertrokken naar je nieuwe stadje met een ander schatje. En dat is precies waar ik nu mee zit. Die envelop met stempas staart mij de afgelopen dagen aan, maar mijn verhuisdozen zijn daarentegen al bijna ingepakt. Waarom zou ik dan nog stemmen voor een gemeentebeleid waar ik geen ene fuck mee te maken heb als ik weer met de Noorderzon ben vertrokken?
Dus wordt dit dan mijn eerste keer? Ik denk het niet, puur vanwege mijn praktische redenen, maar dat ideologische stemmetje zegt me dat ik wel zou moeten gaan. Ik zie alleen het nut er op dit moment niet van in om dat rode vakje in te vullen, maar des te meer zal ik me voorbereiden op de nationale verkiezingen. Of ik nou nog vier keer ga verhuizen of bij mijn ouders blijf wonen, dat maakt dan allemaal niet meer uit. Dus als jullie nou wel gaan, dan helpen we elkaar gewoon. Deal?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.