* BNNVARA - 7x Dit verwacht je niet op de Balkan | 3 Op Reis
Word lid

7x Dit verwacht je niet op de Balkan | 3 Op Reis

leestijd 4 minuten
7x Dit verwacht je niet op de Balkan | 3 Op Reis

De Balkan heeft een imagoprobleempje. Jammer wel, want het is een van de laatste onontdekte plekken van Europa. Ken jij de Dinarische Alpen of Gjakova nog niet? Héél snel verder lezen!

#1 MOSTAR (BOSNIË EN HERZEGOVINA)
Denk je aan Mostar, dan denk je aan de Stari Most brug die over de blauwgroene Nerveta-rivier hangt. Logisch, want deze blikvanger is al een reden op zich om naar Bosnië en Herzegovina te gaan! Extra spectaculair is het aanschouwen van de ‘gooi jezelf van de 24 meter hoge brug af’-traditie. Iets met jonge mannen die hun mannelijkheid willen bewijzen. Tegenwoordig kunnen toeristen het springen zelfs leren. Maar aangezien dat veel training vergt, raden we het allesbehalve aan...

#2 DINARISCHE ALPEN (BOSNIË EN HERZEGOVINA)
De Balkan barst van de adembenemende natuur. Wist je dat er een wandelroute van bijna 2000 kilometer bestaat die Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Kosovo, Servië en Macedonië met elkaar verbindt? Vooral het 12 kilometer lange stuk van Risovac naar de top van de Čvrsnica-berg in de Dinarische Alpen is de moeite waard. Waarom? Kijk zelf maar… 

#3 GJAKOVA (KOSOVO)
Nooit van Gjakova gehoord? Onthoud deze verrassende stad dan vanaf nu voor eens en altijd. Wat je er kunt doen? Ronddwalen in de oude straten en moskeeën, koffie voor 50 cent scoren in een van de tientallen cafés en winkelen in de Old Bazaar: een winkelcentrum uit de 17e eeuw met unieke handgemaakte souvenirs. Oh ja, de stad is ook omgeven met vet mooie natuur!

#4 PRIZREN (KOSOVO)
Prizren heeft als bijnaam ‘The Museum Under The Open Sky’. Waarom? De stad is volgebouwd met Ottomaanse en Byzantijnse architectuur. Op een klein oppervlak staan al 35 (!) moskeeën. Ben je er in augustus? Dan moet je naar DokuFest: het grootste internationale documentaire-filmfestival van Europa! Lees: filmmarathons op de rivier. Ja, je leest het goed.

#5 SKADAR MEER (MONTENEGRO)
Naast 117 stranden heeft Montenegro het grootste meer van de Balkan: het Skadar meer. Het water is omgeven met bergen en er liggen zo’n 37 eilanden in het kraakheldere meer. Op eentje wonen nonnen die helemaal zelfvoorzienend zijn. Een ander berucht eiland is Grmozur oftewel het Alcatraz van Montenegro. Verder heeft ‘t meer heeft niet alleen de vorm van een dolfijn, het trekt ook beschermde diersoorten aan! #knalmaaropjebucketlist

 
#6 KRAVICA WATERVALLEN (BOSNIË EN HERZEGOVINA)
Altijd al naar de Iguaçu watervallen in Zuid-Amerika gewild, maar laat je portemonnee het niet toe? Bezoek het het geheim van Bosnië en Herzegovina: de Kravica watervallen! Dit circa 25 meter hoge natuurwonder staat namelijk bekend als een miniversie van de Iguaçu watervallen. Alleen kun je in deze wél zwemmen en kuddes toeristen zijn er niet.

 

#7 OSTROGKLOOSTER (MONTENEGRO)
Het Ostrogklooster is in een 900 meter hoge steile bergwand gebouwd. De weg ernaartoe bestaat uit angstaanjagende haarspeldbochten. Toch trekt het toeristen van over de hele wereld. Waarom? Het gemummificeerde lichaam van een bisschop die hier ligt, zou een geneeskrachtige werking hebben. Het is ook wel hét bedevaartsoord van Montenegro dankzij de vele verschillende geloven die naar binnen stromen. Mega bijzonder wel!

Check ook: GERALDINES ROUTE DOOR DE BALKAN