Sarajevo
De westelijke Balkan heeft ‘n imagoprobleempje. Niet gek. Want tot zo’n twintig jaar geleden kon je een groot deel ervan niet bezoeken. Gelukkig is er veel veranderd. De o zo mooie Balkan is nu een van de laatste onontdekte plekken van Europa! Dus wil jij de ultieme roadtrip maken? Scheur dan net als Geraldine van Bosnië en Herzegovina naar Albanië via Montenegro en Kosovo.
Eerst stop: Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Ook wel het Jeruzalem van Europa. Er leven hier namelijk superveel verschillende religies bij elkaar. Loop door het fascinerende centrum en je vergeet bijna dat het kortgeleden oorlog was. De Bosnische Burgeroorlog ontstond toen het land zich in 1992 onafhankelijk verklaarde (van Joegoslavië). Drie jaar lang belegerde het Joegoslavische volksleger de stad. Er vielen gemiddeld 330 (!) bommen per dag.
De bomkraters die daardoor ontstonden zijn door de inwoners gevuld met rode hars om de 11.000 slachtoffers te herdenken. Ze worden
Sarajevo’s Roses
genoemd.
Wil je ervaren hoe het leven tijdens die oorlog was? Overnacht in het War Hostel. Je hoort hier de hele nacht door bomgeluiden terwijl je op een dun matrasje pit. In plaats van dekbedden en kussens gebruiken ze originele dekens uit ’n schuilkelder. Waarom? De oprichter van het hostel wil het verhaal van de overlevenden delen. Mega indrukwekkend wel!
Het oude centrum van de stad zit vol leuke winkels. Typisch Sarajevo zijn de vele metaalkunstenaars. Zij maken bijzondere vazen van kogels en oude tankhulzen om de positieve verandering te verbeelden. Oh en kom je langs de Sebil fontein? Volgens de legende keer je terug naar de stad als je een slok fonteinwater neemt...
Door naar stop nummero twee. Op een uur van Sarajevo vind je het voorheen grootste staatsgeheim: de bunker van Josip Tito. In de Koude Oorlog vreesde Tito, de voormalige president van Joegoslavië, voor een nucleaire aanval. Hij liet een 270 meter diepe bunker van 7000 m2 voor 350 mensen bouwen. De bouw kostte 26 jaar en 4 miljard euro. Slechts enkelen wisten van het bestaan af. Zelfs de arbeiders werden met een blinddoek naar de bouwplaats getransporteerd. Beetje jammer dat Tito een jaar voor oplevering de pijp uitging. Hoe dan ook is deze hotelachtige bunker een bezoek waard! Als je van verdwalen houdt dan... ;)
Eten
Het eten in Bosnië en Herzegovina heeft veel Turkse invloeden. Lees: vlees. Heel veel vlees. Vergezeld met wat aardappels of rijst. Het gerecht waar je niet omheen kan is cevapi: een lokale versie van het broodje kebab. Er zijn zelfs restaurants die alléén cevapi serveren.
Hou je van sterke koffie? Dan zit je in Sarajevo goed. De koffie wordt traditioneel in een kleine koperen pot geserveerd met suikerklontjes en een glas water. Maar waag het niet om je kopje achterover te slaan. Want de locals drinken hun koffie lekker langzaam. Het liefst met 'n paar keer extra roeren vooraf. Maar roer áltijd met de klok mee. Vloeistofen tegen de natuurlijke stroom in roeren brengt namelijk ongeluk.
In de meeste restaurants van Sarajevo hoef je niet met geld te smijten. Je moet sowieso naar Restaurant Kibe. Het traditionele eten hier is fantastisch en het dikke uitzicht over de stad krijg je er gratis bij! 4 Sobe Gospode Safije is ook een aanrader. Daar hebben ze zowel lokale als Europese gerechten én lekkere wijn. Wil je goede cevapi proberen? Petica Cevabzinica staat er bekend om. Verder kun je voor Italiaans eten bij Klopa aanschuiven.
Vervoer
Er gaan geen directe vluchten vanaf Amsterdam naar Sarajevo. Gelukkig is het overstappen goed te doen. Vanaf €138,- heb je een retour en daar doe je zo’n 4 uur over. In Sarajevo zelf kun je met de tram, bus of taxi van A naar B komen. Wil je net als Geraldine roadtrippen door de Balkan? Huur dan een wagen met een 4x4 aandrijving, want de wegen hier zijn niet altijd even glad. Dit kan bijvoorbeeld bij Drive Albania, waar je zelfs een 4x4-terreinwagen met een gids/chauffeur kan huren.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Bosnische Mark
Taal: Servisch, Kroatisch en Bosnisch
Met dank aan Balkanvibe, Floating My Boat en Sarajevo Insider.
Geraldines hele roadtrip door de Balkan zien? Klik
hier
!
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.