Safranbolu
Quizvraag! Aan welke gewilde specerij dankt de Turkse stad Safranbolu zijn naam? Correct! Dat is inderdaad saffraan. Je kunt dit gedroogde kruid dan ook bij verschillende winkels kopen in de stad.
De Turkse stad ligt hoog in de bergen en heeft slechts 30.000 inwoners. Voorheen was Safranbolu een belangrijke rustplaats in de handelsroute tussen het oosten en het westen. Nadat er spoorlijnen werden aangelegd, verloor de stad haar functie. De nieuwe rol voor de stad en haar bewoners was de metaalambacht. Wil je de metaalbewerkers aan het werk zien? Bezoek dan de markt Demirciler Arastasi.
Safranbolu is een typisch voorbeeld van een Ottomaanse stad, maar er zijn aanwijzingen dat de stad zelfs al sinds de prehistorie bewoond werd. Dat blijkt uit de menselijke nederzettingen en de in rotsen uitgehakte tombes. Een rijke geschiedenis dus. Niet gek dat het historisch centrum Çarşı nu beschermd wordt door de UNESCO Werelderfgoedlijst! Een paar van de paradepaardjes van Safranbolu zijn: de oude moskee, de oude badplaats en de Süleyman Paşa Medresesi, die allemaal rond 1322 zijn gebouwd. Zeker een blik waardig dus.
Op een uurtje rijden van de stad ligt het Yenice woud, dat bekend staat om zijn waardevolle biodiversiteit. Het Yenice woud is door het WNF geselecteerd als een van Europa’s hotspot bossen: bossen die dringend bescherming nodig hebben. Het bos is gevuld met talloze ongerepte bomen die buiten Turkije alleen in tropische gebieden voorkomen. Groene valleien, steile bergtoppen en een lading monumentale bomen… Als wandelfanaat kun je in het Yenice woud wel even ertegenaan.
Eten
In Safranbolu weten ze als geen ander raad met hun felbegeerde saffraan. Ze verwerken de roodkleurige specerij namelijk in van alles en nog wat. Van soep tot snoepgoed! Lokum is hier een goed voorbeeld van. Dit is een (roodgekleurde) soort Turks Fruit. Deze kleverige delicatesse gaat perfect samen met een kopje saffraanthee. Er zijn zat cafés in Safranbolu waar je deze combi kunt proeven!
Voor een ouderwets broodje kebab ga je naar restaurant Adandan Dürümce. Hier serveren ze je o.a. de allerbeste kebab! En voor een moderne twist van de Turkse keuken ga je naar restaurant Taşev. De menukaart is hier gevuld met smakelijke pastagerechten en Turkse kaasplankjes.
Vervoer
Vanuit Istanbul reis je in ongeveer zes uur met de bus naar Safranbolu. Er gaan ook bussen vanuit hoofdstad Ankara. Deze rit duurt slechts drie uur. De treinen die naar de stad rijden doen er in vergelijking met de bus veel langer over. In het oude gedeelte van de stad is alles makkelijk te voet te bereiken. Daarnaast is de dolmus bus een goede optie om van A naar B te komen.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m november
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Turkse lira
Taal: Turks
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.