Punakha
Tot 1955 was Punakha de ‘winterhoofdstad’ van
Bhutan. ’s Winters wordt het hier namelijk minder koud dan in andere delen van Bhutan, waardoor de stad voor veel Bhutanezen een aantrekkelijke plek was om te overwinteren. De vallei ligt tussen de twee rivieren Pro Chhu en Mo Chhu. Bij het samenkomen van deze rivieren vind je de Punakha Dzong: een van de oudste tempels van het land. Tegenwoordig worden hier vooral administratieve zaken van Punakha geregeld.
Achter de Punakha Dzong lopen meerdere mountainbikeroutes. Via deze routes of via wandelroutes kan je op weg naar andere omliggende tempels. Op tien kilometer afstand vind je bijvoorbeeld de Chimi Lhakhang oftewel de vruchtbaarheidstempel. Maar bezoek ook vooral de Khamsum Yulley Namgyal-tempel, waar je ontzettend mooie uitzichten over de aangrenzende vallei hebt. Maar een nog mooier uitzicht - namelijk over heel Punakha - krijg je na een uur hiken vanaf deze tempel. Naast wandelen en mountainbiken is er meer actie in de oude stad te vinden. Zo kan je raften over de rivieren, door de vallei heen.
Tijdens je reis naar Punakha is het een aanrader om uit te stappen bij de Druk Wangyal Chortens. Hier sta je oog in oog met 108 Bhutaanse bouwwerken, die gebouwd zijn ter herdenking van overleden soldaten.
Eten
De Bhutanese keuken maakt veel gebruik van rode rijst, een speciale rijstsoort die daar gemaakt wordt. Andere ingrediënten zijn boekweit, mais, kip en vlees. Daarnaast houden Bhutanezen erg van pittige pepers. Deze zitten dan ook in al hun traditionele gerechten, zoals ema datshi (curry van pepers en kaas), jasha maroo (pittige kip) en phaksha paa (varkensvlees met rode pepers). Pas wel op, want de pepers uit Bhutan staan bekend om hun extreme pittigheid.
Vervoer
Om in de vallei van Punakha te komen, volg je met de auto de Dochula-bergpas. Vanaf hoofdstad Thimpu is het 3,5 uur rijden. Het uitzicht tijdens deze tocht is al een ervaring op zich. Net als in de rest van Bhutan kan je ook hier alleen komen met een georganiseerde reis. Deze kan je vooraf boeken bij een Nederlandse organisatie of bij een lokale gids. Ook betaal je als westerse reiziger in Bhutan een dagtarief dat is vastgesteld door de overheid. Per dag kan je rekenen op zo’n 250 dollar. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in de natuur van het land. Mede daardoor kan Bhutan meer CO2-stoffen opnemen dan het uitstoot. Goed voor het milieu dus. Eenmaal in Punakha verplaats je je verder met de auto of te voet.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, september en oktober
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Bhutaanse ngultrum/Indiase roepie
Kraanwater: Niet drinkbaar
Taal: Dzongka
© Khanthachai C / Shutterstock.com
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.