Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Nijmegen

Nijmegen is een grote stad in het oosten van ons land. Vrijheid, activisme en historie smelten hier samen. De geschiedenis van Nijmegen reikt meer dan tweeduizend jaar terug. Niet gek dus dat je hier sporen vindt uit verschillende historische tijdperken. De stad was ooit onderdeel van de grens van het Romeinse Rijk. Hier zijn nog steeds restanten van terug te zien, zoals de Romeinse stadsmuur bij de Waalkade. Nijmegen dankt zijn naam dan ook aan de Romeinen die de plaats aanduidden als Novio Magus, dat in het Latijn ‘nieuwe markt’ betekent. Mede dankzij de ligging aan de Waal groeide de stad uit tot een ware handelsplaats in de geschiedenis.
De rijke historie van de stad werd later aangevuld met de krakersrellen die er in de jaren tachtig plaatsvonden. Deze rellen – ook wel Piersonrellen genoemd – ontstonden tijdens een economische crisis die leidde tot woningnood in de stad. De opstandelingen waren met name de linkse studenten die protesteerden tegen de bouw van een parkeergarage aan de Piersonstraat. Door de grote aanwezigheid van linkse activisten kreeg Nijmegen de bijnaam ‘Havana aan de Waal’. Er zijn nog steeds sporen terug te vinden van het krakersverleden, bijvoorbeeld in café de Plak. Dit historische café speelde een belangrijke rol tijdens de rellen en vertegenwoordigt het activisme en krakersverleden van Nijmegen. Tip: proef de kaas-gehaktballen, dé typerende lekkernij die al zo’n veertig jaar op de menukaart staat.
De combinatie van het krakersverleden, links activisme en grote studentenaantal maakt Nijmegen een vrije en alternatieve stad met een rauw randje. Zo tref je verspreid over de stad meerdere creatieve broedplaatsen met eigenzinnige Nijmegenaren. Een zo’n broedplaats is Stichting Hubert, gevestigd op een industrieterrein. Het doel van Hubert is om kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en publiek met elkaar te verbinden. Zo vind je op het terrein een door Herman Brood beschilderde bus die door kunstenaars in verschillende fases is gerestaureerd. Tegenwoordig wordt de bus gebruikt als karaoke-bus. Zin om een nacht dobberend op het water door te brengen? Ook dat kan in Nijmegen. Terras de Kaaij, nog zo’n culturele broedplaats, ligt aan het water (vlak onder de iconische Waalbrug). Je kan hier in een schip – Opoe Sientje genaamd – overnachten in een originele scheepscabine met uitzicht op een ondergaande of opkomende zon.
Eten
Politiek café de Klinker is de ontmoetingsplaats van de Grote Broek in Nijmegen: het boegbeeld van de Nijmeegse kraakbeweging. Het pand werd in 1984 gekraakt en vandaag de dag biedt het allerlei politieke en culturele gelegenheden, waaronder een anarchistische bibliotheek en het eetcafé. In de historische kroeg proef je de nostalgische jaren tachtig-sfeer waar je je kan uitleven tijdens filmavonden en politieke discussies. Doordeweeks bezoek je de Klinker voor een lunch met verse soep of koffie met taart. Op zaterdag en zondag is het café ook ‘s avonds open voor een betaalbare maaltijd. De gerechten worden bereid met verschillende verse ingrediënten. Ook de veganist is hier aan het juiste adres.
Vervoer
Vanaf Utrecht ben je met de trein in minder dan een uur in Nijmegen. De binnenstad van Nijmegen verken je het best te voet, want deze is sinds 2019 busvrij. Buiten het centrum gaan er verschillende bussen die je van plek naar plek brengen.
Goed om te weten

Beste reistijd: Gedurende het hele jaar

Visum: Nee

Inentingen: Nee

Valuta: Euro

Taal: Nederlands

shutterstock_335204216

© Martin Bergsma / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor