Met bijna zevenhonderdduizend inwoners is Łódź de derde stad van Polen. Met name door de textielindustrie heeft de stad zich stormachtig ontwikkeld. In 1840 telde de stad bijvoorbeeld slechts dertienduizend inwoners. Binnen zestig jaar steeg dit aantal naar meer dan een half miljoen. Door de enorme textielindustrie kreeg de stad de bijnaam Manchester van het Oosten.
De enorme bevolkingsgroei zorgde ervoor dat Łódź aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog een van de dichtstbevolkte steden van Europa was. Voornamelijk de Tweede Wereldoorlog bracht hier verandering in. Ruim driehonderdduizend mensen kwamen tijdens deze oorlog in de getto van Łódź terecht. Slechts negenhonderd kwamen hier weer levend uit. Veel van de slachtoffers zijn in Łódź begraven op een van de grootste Joodse begraafplaatsen van Europa. Hier liggen ongeveer honderdtachtigduizend Joden begraven.
Łódź is een stad met veel verschillende culturen. In het verleden heeft de stad een grote Joodse, Duitse, Russische en Poolse bevolking gehad. In de tijd dat de textielindustrie op zijn grootst was, hebben de rijkste inwoners enorme paleizen laten bouwen. Omdat de bevolking zo multicultureel is, zijn deze in veel verschillende stijlen gebouwd. Dit levert een indrukwekkend straatbeeld op. Tegenwoordig zijn de meeste villa’s niet meer bewoond, maar doen ze bijvoorbeeld dienst als museum of universiteit.
Omdat de stad pas in de negentiende eeuw opkwam, heeft Łódź geen oud centrum. Enorme pleinen, zoals je in veel andere grote steden hebt, hoef je in Łódź dus niet te verwachten. Hier draait eigenlijk alles om één straat: de Piotrkowskastraat. Deze is met vier kilometer de langste winkelstraat van Europa. Naast een hoop winkels, cafés en restaurants vind je aan deze straat bijna elk belangrijk gebouw van de stad. In Łódź hoef je dus eigenlijk nooit te verdwalen, want je loopt bijna alleen maar rechtdoor. Kijk wel goed om je heen want Łódź staat bekend om zijn streetart. Door de hele stad zie je enorme muurschilderingen.
Als je in Łódź wil eten, is de Manufaktura de plek waar je heen moet. De Manufaktura is een enorm oud textielindustriegebouw dat is omgebouwd tot een recreatiecentrum. Hier vind je meerdere restaurants en cafés. Ga bijvoorbeeld naar restaurant Galicja en probeer vooral hun Poolse pierogi. Dat zijn dumplings gevuld met gehakt.
Łódź ligt op iets meer dan honderd kilometer van Warschau. Een kleine twee uur met de trein en je bent al in de stad. Het is leuk om lekker te gaan wandelen over de vier kilometer lange winkelstraat. Mocht je geen zin hebben in wandelen? Dan kan je op veel plekken een elektrische step huren om de stad mee door te rijden. Deze steps pak je gewoon op straat en kan je weer achterlaten als je uitgereden bent.
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Zloty
Taal: Pools
© whitelook / Shutterstock.com
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.