Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Eindhoven

Eindhoven…? De gekste ja! De bekende leus is niet alleen bij PSV-supporters blijven hangen, maar is inmiddels in heel Nederland wel bekend. Bezoek je het centrum? Dan zal je merken dat de stad vooral ook heel gezellig is. Neem het voormalige bedrijventerrein Strijp-S. Ooit een welvarend industriepark, tegenwoordig het creatieve en culturele hart van Eindhoven. 
En dat is niet verrassend. Want wie het terrein verkent, waant zich namelijk in een industrieel decor waar een interieurontwerper u tegen zegt. Dat Strijp-S industrie ademt, is glashelder. Het gebied heeft deze uitstraling voornamelijk te danken aan één familiebedrijf, elektronicagigant Philips. 
Onder het motto Van zand tot klant beginnen Frederik en Gerard Philips in de jaren twintig het Eindhovense stadsdeel Strijp in te richten. Waar het startte met de productie van enkel gloeilampen, beginnen vader en zoon steeds meer producten uit te vinden én te produceren. Een groot aantal gebouwen wordt de grond uitgestampt. Strijp wordt de geboortegrond van vele Philips-uitvindingen, waaronder de radio en de tv.
Gedurende de twintigste eeuw staat stadsdeel Strijp vanwege geringe toegankelijkheid onder de inwoners van Eindhoven ook wel bekend als de Verboden stad. Wanneer Philips zich in de jaren negentig echter langzaam uit het gebied begint terug te trekken, wordt Strijp nieuw leven ingeblazen. Met name het bijzondere voorkomen van de fabrieken in Strijp-S, het eerste industriepark van Philips, is aan het licht gebracht. 
Onder de vlag Old Buildings, New Ideas wordt steeds meer nieuwe bedrijvigheid aangelokt. Strijp-S is hierdoor een broedplaats geworden voor met name design en techniek en barst van de creatieve ateliers die regelmatig exposities vertonen. Je vindt hier bijvoorbeeld het atelier van Piet Hein Eek, designer van het beroemde tafeltje van sloophout. 
De creatieveling of kunstliefhebber weet zich in Strijp-S dus wel te vermaken. Ben je meer het sportieve type? Vergeet dan vooral Area 51 niet. Gevestigd in het oude Klokgebouw vind je namelijk het grootste indoor skate- en BMX-park van de Benelux. En bij Monk, op steenworp afstand van Strijp-S, kan je zeshonderd vierkante meter aan boulder-routes trotseren. 
In Strijp-S worden ook regelmatig evenementen georganiseerd. Zo is het terrein elke oktober een centrale locatie van de drukbezochte Dutch Design Week. Ook voor exposities van het jaarlijkse lichtfestival GLOW Eindhoven in november vormt Strijp-S regelmatig het toneel. 
Eten
Verschillende gebouwen in Strijp-S zijn inmiddels omgetoverd tot cafés en restaurants met een passend rauw randje. Zo vind je in het voormalige energiehuis van Philips restaurant Radio Royaal, waar je kan dineren in de oude machinekamer. In Vershal Het Veem kan je lokale ondernemers steunen door plaatselijk geproduceerde delicatessen te nuttigen. Kersverse producten en van alle markten thuis. Liefde voor zoet? Sla dan ook de Pastryclub niet over. Je vindt deze patisserie samen met een koffiehuis, restaurant en rooftopgarden in het Ketelhuis, ook wel de huiskamer van Strijp-S genoemd. 
Vervoer
Vanuit Utrecht ben je met de trein binnen één uur op station Eindhoven Centraal. Direct door naar Strijp-S? Huur een OV-fiets of pak weer de trein. De wijk heeft namelijk een eigen station. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Nederlands
Strijp-S Eindhoven

© Lea Rae / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor