Dinarische Alpen & Mostar
Terwijl buurland Kroatië erg populair is onder de toeristen, struggelt Bosnië en Herzegovina nog met een negatief imago. Geheel onterecht wel. Want de combinatie van spectaculaire natuur en geschiedenisrijke steden maakt Bosnië en Herzegovina een van de mooiste onontdekte plekken van Europa!
Die spectaculaire natuur vind je in de Dinarische Alpen bij Risovac. In de zomer kun je hier supergoed wandelen. Suf? Niet op de Via Dinarica: een route van bijna 2000 kilometer die Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Albanië, Kosovo, Servië en Noord-Macedonië met elkaar verbindt. En dat is best bijzonder als je je bedenkt dat deze landen kortgeleden met elkaar in oorlog waren. Als je alle 2000 kilometers wil afvinken ben je wel even bezig. Gelukkig check je op het 12 kilometer lange stuk van Risovac naar de top van de Čvrsnica-berg al genoeg vette berglandschappen. Na wat zweten en hijgen lijkt het alsof je aan het randje van de wereld staat, zó mooi dat uitzicht! Oh en op diezelfde top staat Mountain Lodge Vilinac: een gratis verblijf waar de eigenaar met liefde een maaltijd voor je kookt. Niet heel luxe, maar met meerdere wandelaars op een kamer wel mega gezellig.
Helaas moet je op sommige plekken in Bosnië en Herzegovina rekening houden met landmijnen. Neem de rode bordjes met doodskoppen serieus. Maar laat je er ook niet door tegenhouden. Want zolang het niet staat aangegeven, hoef je je geen zorgen te maken.
Via De regel is eigenlijk: If you don’t know, don’t go! En je kan natuurlijk altijd een gids meenemen.
Door naar een van die geschiedenisrijke steden: Mostar. Wat je je bij Mostar moet voorstellen? Smalle straatjes met grove keien, gezellige restaurants en …trommelgeroffel… de beroemde Stari Most brug! De stad dankt zijn naam aan de brugwachters die men Mostari noemt. Helaas is deze UNESCO-waardige brug in 1993 compleet verwoest tijdens de Bosnische oorlog. Tijdens de heropbouw zijn er zoveel mogelijk originele stenen uit de rivier gevist. In 2004 was de heropening. Dubbel feest want nu kon een oude traditie weer worden hersteld. Er springen namelijk al 350 jaar lang jonge mannen van de 24-meter hoge brug af. Waarom? Iets met het bewijzen van mannelijkheid. Tegenwoordig kun je het springen als toerist leren bij de plaatselijke duikschool.
Maar omdat daar aardig wat training voor nodig is, raden wij het niet aan. Tenzij je er de tijd voor hebt om er minstens een week voor uit te trekken.
Buiten het historische centrum vind je buitenwijken waar je de oorlog nog voelt en ziet. Lees: oude, verlaten gebouwen vol kogelgaten. Lokale kunstenaars zagen de kans om hier iets moois van te maken. Nu is de street art scene zo groot, dat kunstenaars over de hele wereld naar Mostar komen! Oh en bezoek je Mostar in mei? Dan móet je naar het Street Art Festival!
Op een uurtje van Mostar vind je de watervallen van Kravica. Ook wel bekend als de miniversie van de Iguaçu watervallen. Alleen kun je in deze heel goed zwemmen! Wat geen overbodige luxe is met die hete Bosnische zomers…Het water valt vanaf 25 meter naar beneden. Daarmee is ‘t niet de grootste waterval die je ooit gaat zien, maar aan schoonheid ontbreek het sowieso niet!
Eten
Ben je een liefhebber van vlees? Dan ga je in Bosnië en Herzegovina niks tekortkomen! Hier krijg je een lading vlees met wat aardappels en groente. Precies de omgekeerde verhouding met wat wij gewend zijn dus.
Mostar barst van de goede restaurants. De meeste zijn nog goedkoop ook! Sowieso mag je het traditionele restaurant Šadrvan niet overslaan. De baklava hier is écht lekker. Meer zin in ?evapi? Tirma-Irma staat er bekend om. Verder heb je vanaf het Urban Grill Restaurant het beste uitzicht over de Stari Most brug.
Vervoer
Er gaan geen vluchten van Amsterdam naar Mostar, dus je kunt het beste naar Sarajevo vliegen. Vanaf €138,- heb je een retour en daar doe je zo’n 4 uur over (inclusief overstappen). Vanaf Sarajevo is het zo’n 2,5 uur rijden naar Mostar. Risovac ligt op de route, dus beter plak je er net als Geraldine een roadtrip aan vast! Huur dan wel een wagen met een 4x4 aandrijving aangezien de wegen niet altijd even glad zijn.
Dit kan bijvoorbeeld bij Drive Albania, waar je ook een 4x4-terreinwagen met een gids/chauffeur kan huren.
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Ja
Valuta: Bosnische Mark
Taal: Servisch, Kroatisch en Bosnisch
Met dank aan Balkanvibe, Floating My Boat, Green Visions en Lasta Travel.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.