Boheems Zwitserland
Met dank aan VisitCzechRepublic.
Anders dan de naam doet vermoeden ligt Boheems Zwitserland niet in de Alpen, maar wordt het natuurgebied gedeeld door
Duitsland en
Tsjechië. De naam stamt uit de achttiende eeuw toen veel Zwitserse schilders het natuurgebied, bestaande uit bossen, groene weilanden en rotsen, als hun thuisland beschouwden. De regio wordt gekenmerkt door de ruige natuur. De rivier de Elbe stroomt hier door een landschap van zandsteenrotsen, donkere naaldwouden en diepe kloven. De rotsen die dit gebied karakteriseren zijn overblijfselen van een ondiepe zee, die zich hier miljoenen jaren uitbreidde.
Dwalend tussen de rotskloven tref je kleine boten die tussen de hoge kliffen over de Kamenice-rivier varen. Lokale schippers nemen je mee terug in de tijd en vertellen over de unieke flora en fauna van dit natuurgebied. De Edmundkloof, oftewel de Stille Kloof is samen met de Divoka, oftewel de Wilde Kloof het belangrijkste waterpad van het park. Gedurende de vaartocht langs de rotsen herken je met een beetje fantasie verschillende dieren in de vormen van het gesteente.
In voor een avontuur? In Děčín kan je een aantal via ferratas beklimmen. Dit zijn in de rotswand aangelegde klimroutes die je naar de 170 meter hoger gelegen top brengen. Vergeet vooral niet tijdens je tocht zo nu en dan van het uitzicht op de sierlijke Elbe te genieten.
Zo’n zeventien kilometer richting het zuiden van Děčín tref je Pravčická brána, oftewel de Pavcická-poort. De grootste zandsteenbrug van
Europa vormt de natuurlijke grens tussen Tsjechië en Duitsland en is tevens hét symbool van dit ruige natuurgebied. Jammer genoeg is het niet meer mogelijk om bovenop de poort te lopen. Het zandsteen was flink aan erosie onderhevig en al die voetstappen versnelden dit proces alleen maar. Maar niet getreurd, na een wandeling richting de uitkijkpunten word je beloond met een spectaculair uitzicht op de omgeving. Dat is de drie euro bij de entree meer dan waard.
Ook de Duitse kant van Boheems Zwitserland is schitterend. Rotsformatie de Bastei is met een hoogte van 305 meter, zijn vele wandelpaden en verschillende uitzichtplatformen zeer geliefd onder de reizigers. De berg biedt uitzicht over de dennenbossen en idyllische vergezichten. Houd je camera bij de hand, de rotsformatie wordt gezien als een van de meest fotogenieke plekken van Duitsland.
Vervoer
Vanaf het midden van
Nederland doe je er met de auto ongeveer acht uur over om in Boheems Zwitserland te komen. Vanuit Dresden is het zowel naar de Bastei, in het Duitse gedeelte, als naar het Tsjechische natuurgebied ruim een uur rijden. Eenmaal in Boheems Zwiterland aangekomen kan je de ongerepte natuur klimmend, raftend en te voet verkennen.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro en Tsjechische kroon
Taal: Tsjechisch en Duits
© KarlosXII / Shutterstock.com
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.