Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Beiroet

Beiroet is de hoofdstad van Libanon en kent een roerig verleden. De beste manier om meer over deze geschiedenis te weten te komen is via de Green Line Tour. Hiermee volg je de befaamde groene lijn die de scheiding aangaf tussen het christelijke- en moslimgedeelte van de stad. Ondanks het heftige verleden is Beiroet hedendaags een zeer moderne stad die een hippe uitstraling heeft en zeker niet onderdoet voor Europese steden. Beiroet staat tegenwoordig zelfs bekend als een jetset-bestemming.
Dit is terug te zien in het moderne centrum van de stad. Downtown is na de burgeroorlog opgebouwd tot een enorm luxe en modern stadscentrum. Het is hier zelfs zo modern dat de gemiddelde Libanees het gebied liever links laat liggen. Dat heeft ervoor gezorgd dat het opvallend leeg is op straat. Dit beeld is anders in de wijken buiten het moderne centrum. Bijvoorbeeld in Mar Mikhael waar je overal vintage winkels, barretjes en nieuwe kunstgalerieën vindt. Daarmee is deze wijk een goed voorbeeld van de hippe uitstraling van Beiroet
Als je naar Beiroet reist, krijg je vaak de vraag of de stad wel compleet veilig is. Het antwoord op die vraag is ja. In de stad merk je bijna niks meer van het verleden, al moet je natuurlijk wel je verstand blijven gebruiken. Het zuiden van de stad heeft nog wel een negatief reisadvies, maar dit komt voornamelijk door een aantal Palestijnse vluchtelingenkampen die hier gevestigd zijn. De wegen zijn gewoon open en zolang je niet alleen door een kamp wandelt is er niks aan de hand. 
Beiroet kent ook veel historische trekpleisters. Vooral de Mohammad al-Amin moskee is indrukwekkend. Bovendien merk je hier dat het gewelddadige verleden in de stad daadwerkelijk voorbij is. De moskee staat namelijk pal naast de Saint George Maronite Kathedraal. Twee geloven gaan hier tegenwoordig in vrede en zonder enig probleem naast elkaar, iets wat vroeger ondenkbaar was. 
Eten
In Beiroet vind je veel humus, falafel en kebab. Lunch lekker stevig want de Libanezen eten pas rond half 10 ’s avonds. Als lunch kan je een falafel of kebab bestellen bij Bliss House, Kabab-ji of Barbar. In de avond raden we aan een tafel te reserveren bij Restaurant Istambuli of Al Mijana. Hier vind je goed oosters eten en vooral de visgerechten bij Al Mijana zijn een aanrader. 
Neem bij het eten vooral een kop koffie, want in Beiroet wordt koffie op alle mogelijke manieren geserveerd. Helaas zijn er door het verleden bijna geen traditionele koffiezaken meer te vinden. Een van de weinige overgebleven zaken is het Gemmayzeh-café. Hier vind je bijvoorbeeld kunstenaars en traditionele backgammon-spelers die genieten van Libanese koffie. 
Vervoer
Handig in Beiroet zijn de zogenaamde ‘service’ busjes. Dit zijn gedeelde busjes die voor weinig geld de stad doorrijden. Als de chauffeur knikt bij het noemen van je bestemming kan je instappen. Wel moet je er rekening mee houden dat in Beiroet straatnamen geen ding zijn. Als je ergens heen wil, noem dan bijvoorbeeld een hotelnaam of een groter gebied.  
Goed om te weten
Beste reistijd: April t/m december
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Libanees Pond
Taal: Arabisch
beiroet

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor