Tijdens een reis door Myanmar is het haast ondenkbaar om niet langs Bagan te gaan. Dit is een van de mooiste tempelcomplexen ter wereld. Verspreid over zo’n veertig vierkante kilometer vind je hier meer dan vierduizend boeddhistische tempels en ruïnes. Nergens anders zijn zoveel verschillende tempels in zo’n klein gebied te vinden.
Al deze tempels bezoeken is haast onmogelijk, maar als je Bagan bezoekt moet je in ieder geval langs de Ananda Patho tempel. Deze tempel is gebouwd door de tweede koning van Myanmar, koning Kyanzittha. Ananda Patho is een van de meest indrukwekkende tempels die je in Bagan tegen zal komen. Binnen in de tempel vind je vier gigantische Boeddhabeelden die elk een andere windrichting op kijken.
Wil je dan toch een blik kunnen werpen op alle verschillende tempels, dan is het mogelijk een ballonvlucht over het gebied heen te boeken. Het is een unieke ervaring om vanuit de lucht het gebied te zien. Van boven krijg je de grootsheid van het hele tempelcomplex namelijk veel meer mee dan vanaf de grond. Als je met een ballon mee wil, moet je er wel snel bij zijn. De vluchten zijn vaak maanden van tevoren volgeboekt.
Hoewel Myanmar nog niet echt door massatoerisme is gegrepen, begint dit in Bagan steeds meer te veranderen en inmiddels heb je bijna geen enkele tempel meer voor jezelf. Gelukkig zijn er alternatieven. Op anderhalf uur rijden van Bagan vind je de oude Britse oliestad Salay. Voordat de Britten het hier voor het zeggen hadden was Salay een satellietstad van Bagan. Hierdoor is het boeddhisme ook in Salay terug te vinden. Je vindt hier zo’n vijftig verschillende kloosters en tempels. Deze zijn lang niet allemaal in goede staat, maar het voordeel ten opzichte van Bagan is dat je bijna het hele gebied voor jezelf hebt.
Een van de mooiste kloosters is het Yoke Son Kyaung klooster. Dit klooster stamt uit de 19eeeuw en is volledig gemaakt van hout. In het klooster vind je overal boeddhistische houtsnijwerken. Om het klooster binnen te komen zal je wel de trap op moeten. Het is namelijk gebouwd op 153 houten pilaren. Het klooster was jarenlang het thuis van monniken tot het in 1996 omgebouwd werd tot museum.
Het zal geen verassing zijn dat de basis van bijna elk gerecht in Myanmar rijst is. In het land worden voornamelijk curry’s gegeten. Bagan zelf heeft zijn eigen straat vol met restaurants en street food. Aan deze straat vind je veel verschillende restaurants die Myanmarees eten serveren. Het is ook een aanrader om eens langs de markt van Bagan te gaan. Hier kan je verschillende lokale specialiteiten proberen. Voor de avontuurlijke eters heb je hier bijvoorbeeld gefrituurde kakkerlakken.
In Bagan doen ze aan duurzaam vervoer. Er wordt namelijk geprobeerd de scooter weg te krijgen uit het gebied. Daarom worden er op verschillende plekken e-bikes verhuurd. Op de e-bike kan je lekker tussen de duizenden tempels door fietsen. Er zijn ook gewone fietsen te huur, maar de tempels liggen vaak redelijk ver uit elkaar dus dat is behoorlijk doortrappen.
Om Salay te bereiken zal je met de auto moeten. De stad ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Bagan en is met het openbaar vervoer nauwelijks te bereiken. In de stad is alles te voet goed te bereiken.
Beste reistijd: Oktober t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Kyat
Taal: Birmaans
© EXZOZIS / Shutterstock.com
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.