Wildlife spotten op reis? Zo doe je dat met een gerust hart
30-01-2020
• leestijd 2 minuten
© soft_light / Shutterstock.com
Menig dierenliefhebber heeft hoogstwaarschijnlijk een hartenwens om de Big Five en ander wildlife te bekijken op reis. Bijdragen aan dieronvriendelijk toerisme daarentegen wil je natuurlijk koste wat kost vermijden. Zo ga je met een gerust hart op reis.
Gelukkig zijn de belangrijkste don’ts wat betreft dierentoerisme inmiddels wel bekend. In het algemeen geldt de regel: kan je het dier aanraken, er een rondje op rijden of er een selfie mee maken? Doe het dan níét. Laat je niet misleiden, zelfs niet als het dier er rustig of gelukkig uitziet. Veel dieren worden achter de schermen helaas nog steeds gedrogeerd of mishandeld. Twijfel? Niet doen. Koop daarnaast geen souvenirs en andere snuisterijen die van dierlijk materiaal zijn gemaakt. Je weet niet op welke manier het is verkregen. Houd bovenal altijd in je achterhoofd: wildlife is er niet om ons te entertainen. Wildlife hoort in het wild.
Wildlife bekijken, mits op een verantwoordelijke en duurzame manier, kan echter ook positief zijn voor het behoud hiervan. Zo kunnen legitieme en ethisch verantwoorde organisaties het bewustzijn voor dieronvriendelijk toerisme onder reizigers vergroten. Daarnaast dragen ze bij aan de verspreiding van het belang van het beschermen van wildreservaten. De opbrengsten worden vaak direct terug geïnvesteerd in het onderhoud van deze reservaten. Hoe weet jij op reis zeker dat het om deze duurzame vorm van wildlife spotten gaat? Wij hebben drie tips.
1. Ga de wildernis in
We verklapten dit buitengewoon verrassende geheim al: wildlife hoort in het wild. Dat is gelijk ook de enige plek waar deze prachtige dieren thuishoren. En wat is mooier dan deze bewonderen in hun natuurlijke habitat? Waar ze natuurlijk gedrag vertonen? Wees uiteraard verstandig. Loop geen risico en zorg voor een goede touroperator of erkende gids. Respecteer het leefgebied van de dieren door afstand te houden en geen contact met ze te zoeken. Daarnaast geldt uiteraard het cliché maar gewichtige gezegde: neem alleen foto’s mee en laat alleen voetsporen achter.
© THPStock / Shutterstock.com
2. Neem een kijkje in een opvangcentrum
Geen mogelijkheid om de wildernis in te trekken, maar toch graag wildlife bekijken? Sla dierentuinen en aquariums over en bezoek een open dag van een wildlife-opvangcentrum. Misschien kan je zelfs een dag meehelpen, wie weet. Legitieme opvangcentra houden zich in tegenstelling tot commerciële organisaties zoals dierentuinen en aquariums niet bezig met het fokken en verhandelen van dieren. Bovendien nemen deze centra wilde dieren nooit permanent gevangen. Ze vangen alleen individuen op die wegens omstandigheden (tijdelijk) niet in het wild kunnen overleven. Ga altijd na of het opvangcentrum dit principe ‘rehabiliteren en vrijlaten’ hanteert.
© Piu_Piu / Shutterstock.com
3. Lees je in
Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: zoek voldoende informatie. Neem hier de tijd voor. Stel vragen. Blijf doorzoeken tot je een gids of reisorganisatie vindt met transparante voorschriften en beleid. Heeft het bedrijf samenwerkingsverbanden met wildlife-beschermingsorganisaties? Verschillende instanties kunnen je helpen met het maken van de juiste keuze. Zo heeft
World Animal Protection een
lijst samengesteld van reisorganisaties die geen dieronvriendelijk olifanten-toerisme aanbieden of promoten.
© sebra / Shutterstock.com
Meer bewuste keuzes maken op reis? Bekijk deze groene reistips voor het verkleinen van je ecologische voetafdruk.