Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Wildkamperen tussen de oerbossen van Zweden: Fulufjället National Park
10-03-2019
•
leestijd 3 minuten
•
1882 keer bekeken
•
Zie jij het zitten om een portie natuur te snuiven in de wildernis van Zweden? Dan ga je je niet vervelen in het Fulufjället National Park. Als outdoor-addict zou je prima kunnen verdwalen in de ongerepte bossen en moerasgebieden van dit park.
Onbedorven speeltuin Zweden
heeft een enorm aanbod aan wilde natuurgebieden. Met haar 29 nationale parken lijkt het land zowat een abonnement op de wildernis te hebben. Eén van deze parken is Fulufjället National Park, gelegen in de provincie Dalarna. Fulufjället behoort tot de eerste generatie PAN (Protected Area Network) gecertificeerde parken van Europa. Het Wereld Natuur Fonds is de bedenker van het PAN-concept, waarbij beschermde natuur en duurzaamheid centraal staan.
Het park telt zo’n 385 km
²
en is beladen met ongerepte bossen, dramatische watervallen en moerassige gebieden. Beren, lynxen, elanden, adelaars en watervogels maken het ongerepte natuurplaatje helemaal af. Fulufjället National Park is dan ook een perfecte bestemming voor outdoor liefhebbers. De verschillende ravijnen, valleien en plateaus maken het een speelveld van onbedorven natuur.
Wandelwalhalla
In het park bevindt zich een duidelijk gemarkeerde hikeroute van zo’n 140 kilometer lang. Voor een wandelsessie door het nationale park hoef je geen doorgewinterde hikefanaat te zijn. Of je nou een paar uur, een volledige dag of meerdere dagen wilt hiken, het kan allemaal. Het mooie aan een wandeltocht door dit park? Je kunt het water uit de stroompjes gewoon drinken. En je komt wellicht ’s werelds oudste boom en de hoogste waterval van Zweden tegen. Toevallig.
Paradepaardjes
Deze waterval, de Njupeskär, is zeker weten een bezoek waard. Met haar hoogte van 93 meter en vrije val van zeventig meter is dit de allerhoogste waterval van Zweden. Tijdens een hiketocht naar de Njupeskär zul je moerassen, oeroude naaldbossen en arctische berkenbossen passeren. Naast de Njupeskär, bevindt de oudste boom ter wereld zich in Fulufjället. Deze slanke spar heeft al duizenden verjaardagen achter de rug. Zo schijnt ‘ie bijna tienduizend jaar oud te zijn. De professor die de oude boom ontdekte en bestudeerde, heeft de boom naar zijn hond vernoemd. De naam? Old Tjikko!
In het wild bivakkeren
Zweden kent een bijzonder recht, namelijk het Allemansrecht oftewel Allemannsretten. Wat dat inhoudt? Dat je onder andere vrij bent om te bivakkeren waar je wilt. Maar ook om een duik te nemen waar je maar wilt en te wandelen waar je maar wilt. Met andere woorden: je bent vrij om te genieten van de natuur. Althans, relatief vrij. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden aan dit recht verbonden. Zo hoor je je natuurlijke omgeving met respect te behandelen en alles achter te laten zoals het was. Zo mag je in Fulufjället alleen op aangewezen wildkampeerplekken je tent opgooien. En alleen in de periode van december tot en met maart.
Liever wat luxer overnachten? In het park kun je ook huisjes huren en in de directe omgeving vind je vele bed and breakfasts en hotels.
Gaan met die banaan?
De beste periode om Fulufjället National Park te bezoeken is van juni tot en met augustus. In deze periode is het overwegend warm en droog. Tip: zorg dat je genoeg muggenspul meeneemt, want dat ga je nodig hebben. (Bedank ons later). Je bereikt het nationale park het makkelijkste door op Oslo te vliegen. Vanuit daar kun je een auto huren en in vier uur naar Särna rijden. Vanuit Särna bereik je Fulufjället National Park binnen een klein halfuurtje.