Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Bloed, zweet, tranen en kilo's modder: wadlopen voor beginners

16-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
760 keer bekeken
  •  
Vrouw_wadlopen

© corlaffra / Shutterstock.com

De Wadden zijn een prachtig natuurgebied, daar bestaat geen twijfel over. De zee staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een unieke manier om het gebied te verkennen is te voet. Wadlopen klinkt in de oren als iets dat alleen maar door oude Friezen met lange baarden gedaan wordt, maar wij leggen uit waarom het helemaal de moeite waard is.

Modder

Als je in het noorden van Nederland op de dijk staat zie je een enorme vlakte aan modder. De kans is groot dat je je afvraagt waarom mensen daar doorheen willen. Eenmaal op het wad sta je binnen enkele meters enkels diep in het slik. De zuigende werking hiervan is zo sterk dat het oppassen is dat je niet per ongeluk je schoenen verliest. Op die manier banjeren door de modder klinkt niet heel comfortabel, maar de natuur om je heen maakt het goed.

Oversteken

De bekendste manier van wadlopen is een oversteek maken van het vasteland naar een van de Waddeneilanden. Dit zijn best pittige overtochten. Het slik, waar je diep in wegzakt, maakt het lastig om tempo te houden, maar vertragen is geen optie. Als het namelijk vloed wordt en jij nog tot je enkels in het slik staat, heb je op zijn zachts gezegd een probleem. Wadlopen is echt een sport. De tochten zijn meestal tussen de tien en twintig kilometer en duren tot zes uur lang. Hierbij moet je jezelf soms letterlijk door de modder heen worstelen. Een goede conditie is dus een vereiste. Of je daadwerkelijk het wad op mag, weet je pas kort van tevoren. Wadlopen kan alleen met goed weer en daarom beslissen gidsen pas 24 uur voor de tocht of die door kan gaan of niet.

Schiermonnikoog

Een van de meest indrukwekkende wadlooptochten is die van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Deze tocht wordt door Wadloopcentrum Fryslân ‘het juweeltje van de wadden’ genoemd en is maar liefst negentien kilometer lang. Vooral aan de kust loop je door diepe stukken slik. Na een paar kilometer wordt de ondergrond steviger, maar moet je met water tot aan je middel door verschillende geulen waden. De tocht duurt minimaal vijf uur. Je moet dus beschikken over een goede conditie en bovendien minimaal achttien jaar oud zijn. Als Schiermonnikoog eenmaal bereikt is, mag je met de veerboot gratis weer terug. Als je dan over het wad kijkt, besef je wat een prestatie het is dat je de heenweg hebt gelopen.

Veiligheid

Veiligheid staat voorop tijdens de verschillende oversteken. Ga dus nooit alleen het wad op, want je weet niet wanneer de Waddenzee weer opkomt. Gidsen zullen je altijd de route geven die het veiligst is en je het maximale wadgevoel geeft. Bovendien beschadig je op die manier niet onnodig het Waddengebied en houd je de natuur in stand. Tijdens de tocht zal je kennis maken met de unieke natuur van het Waddengebied. Midden op het wad vliegen tientallen verschillende vogels om je heen, krioelt het van de beesten op de bodem en zie je in de verte misschien zelfs een zeehond liggen op een zandbank.

wadlopen

© MaartenGR / Shutterstock.com

Wat heb je nodig?

Ga nooit wadlopen met een lange broek aan. Een lange broek is binnen de kortste keren doorweekt, wordt zwaar en gaat aan je kleven. Zorg voor schoenen waarbij je de veters goed kan aantrekken, anders verlies je je schoenen in het slik. Naast je schoenen zullen eigenlijk alle kleren die je aan hebt nat en vies worden, neem dus schone kleren mee. Doe dit wel in een waterdichte tas. Als je door water waadt zal het lastig zijn om je tas boven je hoofd te houden. Gooi die tas ook nog even vol met drinkwater en voldoende energierijk eten en je bent klaar om te gaan.

Wil je niet naar de wadden om door de modder te worstelen? Het kan ook in dit ‘verdronken land’.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.