Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Waarom je nog steeds paalvissers op Sri Lanka spot

17-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2302 keer bekeken
  •  
Thumb paalvissen
Het plaatje van de paalvissers in Sri Lanka ken je misschien wel! Deze visserscultuur was ooit enorm populair op de stranden aan de kust van Galle. Hoe ‘t nu zit? Gaan we je vertellen.

Marco Polo noemde Sri Lanka een van de mooiste eilanden ter wereld. En wij begrijpen maar al te goed waarom, want: parelwitte stranden, enorme rotspartijen en helderblauwe zee. Je zou bijna vergeten dat er op deze stranden ook gewerkt wordt. Of Sri Lanka ook een van de mooiste werkplekken op aarde is? Chris test ’t graag voor je uit…
Hoe paalvissen ooit begon? In de Tweede Wereldoorlog was er gebrek aan voedsel, waardoor steeds meer lokale bewoners gingen vissen. Door de tsunami in 2004 kwam de visvangst onder druk te staan. Enkele vissers vonden een oplossing: vissen met een hengel van bamboe. En niet ín de zee, maar een meter erboven. Op deze manier verjaagden ze de vissen niet en konden paalvissers op dezelfde locatie blijven vissen. Het lijkt misschien een hele relaxte baan, maar paalvissen vereist veel vaardigheid en evenwicht. Dat je het effe weet. 
Foto paalvissen
De paalvissers van oudsher zijn zo goed als uitgestorven. Maar tegenwoordig klimmen lokale bewoners – in ruil voor wat Sri Lankaanse roepie - nog steeds op de palen. 
Wil jij de paalvissers spotten? Bezoek dan sowieso de kust van Galle, in het zuiden van Sri Lanka. Hier vind je Polhena Beach, Mirissa Beach en Weligama Bay Beach! Oh ja: zorg dat je ‘s ochtends vroeg uit de veren bent. De kans op vangst – en dus op het spotten van paalvissers - is dan het grootst.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.