Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Veilig reizen als homostel
27-10-2018
•
leestijd 2 minuten
•
2323 keer bekeken
•
Reizen. Wat is 't toch mooi. Je gaat op avontuur, ontmoet inspirerende mensen en verlegt letterlijk en figuurlijk grenzen. Oh en soms word je keihard vernederd… Althans, als je openlijk gay bent in een land waar men je niet tolereert.
Lange leve de liefde?
In Nederland hebben we niets te klagen als 't gaat om homo-acceptatie. Toch? Het homohuwelijk is oud nieuws. En het aantal Pride steden loopt alleen maar op. Toch is de realiteit (nog) geen reflectie van de wet. Zo kun je als queer lang niet overal ‘ongestoord’ hand in hand lopen met je partner. Niet in het relatief tolerante Nederland. En al zéker niet overal op reis. Het ene land wil het woord niet eens horen. En het andere land wil de erkenning van transgenders zelfs terugdraaien…
Reizen als queer
Meer dan 70 landen worden bestempeld als onveilig voor LGBTQ’ers. In acht van deze landen riskeer je zelfs de doodstraf. En in tal van andere landen ligt een gevangenisstraf op de loer. Om nog maar niet te spreken van het geweld en discriminatie dat je als reizend homokoppel kunt ervaren. Het kan dus van belang zijn om de wetten en culturele opvattingen uit te pluizen, voordat je een reis boekt. Maar zoals eerder gezegd, reflecteert de realiteit niet altijd de wet. Wat je daarom wil doen, is die realiteit induiken. En daar kan een app je bij helpen.
De realiteit
De app GeoSure speelt in op de onzekerheid van homokoppels tijdens het reizen. Deze reisveiligheidsapp covert meer dan 30.000 buurten op het gebied van reizen en veiligheid. Vooralsnog werden bestemmingen op basis van vijf categorieën gemeten: Women’s Safety, Physical Harm, Theft, Political Freedoms en Health & Medical. Maar daar is nu een zesde categorie aan toegevoegd: LGBTQ Safety. GeoSure definieert deze categorie als: "De waarschijnlijkheid van schade of discriminatie ten aanzien van LGBTQ-personen of groepen en het vereiste niveau van voorzichtigheid op locatie.” Hoe lager het nummer, hoe veiliger de buurt. De app werkt met artificial intelligence en verkrijgt haar data onder andere van de World Health Organization en veiligheidsorganisatie Interpol.
No go's?
Heeft je bestemming een extreem slechte rating of staat het bekend als een homo-onvriendelijk gebied? Dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat deze bestemming van je bucketlist moet. Wél geeft het aan waar je je veiligheidsantenne dient aan te scherpen!
Bekijk ook Deze steden weten hoe ze de Gay Pride moeten vieren!