Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit koppel woont in een busje in Nieuw-Zeeland en jij kan dat ook

17-05-2019
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
5542 keer bekeken
  •  
by NOMADS - 6
De hippies deden het als eerst: het wonen in een krap Volkswagen-busje romantisch laten klinken. Tegenwoordig is er een tweede generatie opgestaan die hetzelfde roept, maar dan onder de ludieke noemer: #vanlife. Voor dit geïnterviewde koppel bleef het niet bij dromen; zij ruilden hun zekerheid in Nederland in voor het vierwielige voertuig. Het avontuur in Nieuw-Zeeland lonkte immers.
by NOMADS - 1
Met ruim vijf miljoen (!) foto’s op Instagram onder het label van life , is het duidelijk dat er een grote hang is naar de onbegrensde vrijheid volgens het inpakken en wegwezen-principe. Oftewel: hoe leuk klinkt het om de boel de boel te laten, je hebben en houwen in een bus te gooien en naar de mooiste plekken op aarde te crossen?
Héél leuk, kunnen koppel Kay (33) en Esther (29) beamen. Maar in tegenstelling tot wat sommige reizende influencers je doen geloven, brengt wonen op een paar vierkante meter ook zeker wat problemen met zich mee. De twee #vanlifers vertellen hun verhaal zonder filter.
by NOMADS - roadtrip
Dag kantoorbaan
“Ons hart gaat sneller kloppen van prachtige natuur, toffe hikes en kamperen op de meest idyllische overnachtingsplekken in de wereld. Tijdens onze negen tot vijf-kantoorbaan bij hetzelfde marketingbureau in Amsterdam groeide stilletjes het besef dat we een andere levensstijl wilden die hierop aansluit.” 
by NOMADS - Nieuw Zeeland
Zo ontstond het idee voor een eigen bedrijf By Nomads, een reisblog en online marketingbureau. De twee belangrijkste benodigdheden hiervoor zijn een laptop en een internetverbinding en dus kunnen ze werkend de wereld over reizen. In april 2018 klinkt het startsein van hun nieuwe avontuur en daar laten ze geen gras over groeien. Een jaar later hebben de digitale nomaden de Verenigde Staten ( Hawaii ), IJsland , Canada en Costa Rica al afgevinkt van hun lijstje.
by NOMADS - Nieuw Zeeland 2
Hallo van
In januari van dit jaar is het tijd voor de volgende uitdaging in de vorm van een huisje op wielen. Esther en Kay willen  Nieuw-Zeeland trotseren in een omgebouwde van : “De ultieme vrijheid.” In Auckland staan ze voor de keuze: een kant-en-klare camper of een busje kopen en deze ombouwen. “Helaas bleken de campers die te koop werden aangeboden veelal te oud of te veel kilometers op de teller te hebben. Na lang twijfelen - ‘kunnen we dit wel zonder enige ervaring?’ - besloten we toch om de stoute schoenen aan te trekken.”
by NOMADS - van aankoop
Dat Kay en Esther van het doorpakken zijn, blijkt ook uit hun verbouwingstraject. Na het aanschaffen van de geschikte van, bouwen ze minstens acht uur per dag aan hun minihuisje achterin. Twee weken later en 1756 euro lichter, zijn ze klaar. En dat zonder enige ervaring. Ze hebben zelfs een gratis E-book geschreven over hun conversie, zoals dat in de van life -gemeenschap genoemd wordt.
by NOMADS
De beginnersfouten
Appeltje eitje, zou je denken. Maar het ging niet zonder slag of stoot. Het koppel zocht via social media naar inspiratie voor conversies en keken naar video’s en blogs voor tips. “Met deze, achteraf iets te simpele voorbereiding, gingen we als een kip zonder kop op zoek naar een geschikte bus. Vervolgens hebben we veel beginnersfouten gemaakt tijdens het verbouwen. We hadden bijvoorbeeld geen bouwtekeningen gemaakt en we hadden er niet over nagedacht dat we twee grote watertanks kwijt moesten in de keukenkastjes.”
by NOMADS - camper keuken
Dus bij deze een aantal gratis tips van de ervaringsdeskundigen: “Bedenk van tevoren welke faciliteiten je belangrijk vindt. Wil je binnen kunnen koken? Hoeveel bagageruimte heb je nodig? Wil je een toilet of douche? Wil je overdag comfortabel in de camper kunnen zitten? Bepaal ook aan welke eisen de bus moet voldoen. Hoe groot moet de bus zijn? Hoeveel kilometer mag erop de teller staan? Hoe oud mag de bus zijn? Bovendien: meten is weten, maak – anders dan dat wij deden – een bouwtekening. Pas dan kan je aan de slag.”
by NOMADS - van klusfoto
En daar begint het natuurlijk pas net. “Vergeet niet om alles goed vast te maken. Spullen willen nog weleens verschuiven tijdens het rijden. Het is vooral belangrijk dat de eventuele tweede accu goed vastzit, als ‘ie valt kunnen er namelijk giftige stoffen vrijkomen.” Over die accu gesproken: “Als je veel stroom gebruikt is die wel aan te raden. Onze bus wilde niet meer starten omdat we te veel stroom van de primaire accu hadden gebruikt. Nu hebben we een tweede accu die werkt op zonnepanelen.”
by NOMADS - camper interieur
Goedkoop roadtrippen in Nieuw-Zeeland
“Nieuw-Zeeland is bij uitstek hét land om te verkennen per van. Er zijn dumpstations (voor je vuilwatertank), openbare toiletten en douches. Gasflessen zijn bij elk tankstation te vullen, water bijvullen is vaak gratis, er is vaak gratis internet en je kan op prachtige plekken gratis kamperen.
by NOMADS - vanlife
“Die slaapplekken vinden wij via de twee apps Wikicamps en Campermate. Daar lezen wij ook recensies, zodat we nooit op een nare plek komen te staan. Alhoewel je in een van behoorlijk kwetsbaar bent, hebben wij ons nooit onveilig gevoeld. ‘s Nachts doen we de van altijd op slot en als we weggaan zorgen we dat alle gordijnen dicht zitten, zodat niemand waardevolle spullen kan zien liggen. Gelukkig is er tijdens onze gehele reis nog nooit iets voorgevallen.”
by NOMADS -4
Duurzaam roadtrippen in Nieuw-Zeeland
"Als je op die gratis kampeerplekken wilt staan, is het in Nieuw-Zeeland verplicht dat je bus self-contained is. Dit houdt in dat je een aantal dagen in de wildernis moet kunnen kamperen zonder de natuur schade aan te richten.” Benodigdheden: een (draagbaar) toilet, twee watertanks en een prullenbak.
“Sinds het reizen zijn we veel bewuster geworden van de impact die de mens op de aarde achterlaat.” Dus dit alles is het hen dubbel en dwars waard. Want naast dat het beter is voor het milieu, verdien je die investeringen na een aantal nachten gratis kamperen weer terug. “Veel mensen hebben het idee dat Nieuw-Zeeland een duur land is, maar wanneer je met een self-contained busje reist is dit net zo goedkoop als Azië, al dan niet goedkoper.” 
by NOMADS - 5
Het wekelijkse budget van de digitale nomaden
Want dat is natuurlijk de vraag die op ieders lippen brandt: hoe kunnen Kay en Esther deze wereldreis betalen? Digitale nomaden is een woord dat voor de meeste mensen van vóór 1970 nog niet in het woordenboek voorkomt. En hoeveel kost ‘goedkoper dan in Azië’? “Wij proberen rond te komen van zo’n 350 euro in de week.”
De eerste maanden als digitale nomaden waren nog erg onzeker voor Kay en Esther. Ze waren net hun bedrijf begonnen en hadden moeite met het werven van nieuwe klanten. Tegenwoordig loopt alles gesmeerd. Tenminste, als er stroom is. “Het grootste probleem is op plekken staan waar stroom en internet niet vanzelfsprekend zijn.” 
by NOMADS - camper overnachtingsplek
“We werken gemiddeld vier dagen en houden dan dus drie vrije dagen over. Die dagen stemmen we af op de weersverwachting. Dat klinkt veel mensen als muziek in de oren: werken en tegelijkertijd de ultieme vrijheid. Toch is het hard werken en vergt het veel discipline. In zo’n mooie omgeving ligt de verleiding om eropuit te gaan altijd op de loer.”
by NOMADS - drone
De imperfecties achter een perfect Instagram-account
“Je levert in op luxe en comfort. Onze Nissan Caravan (2010) heeft bijvoorbeeld geen douche, elektrische koelkast, tv of wasmachine. Douchen doe je bij campings, zwembaden of stranden. Die laatste zijn héél koud. Je hebt weinig opbergruimte, dus je moet heel minimalistisch leven. Je leefruimte is heel klein; zeker als het regent. Je hebt weinig privacy. En elke ochtend en avond moeten we ons bed tot een bank verbouwen of andersom om te kunnen slapen of zitten. Die kleine ruimte dwingt ons om hetzelfde ritme te hebben; we moeten tegelijkertijd opstaan en gaan slapen.”
by NOMADS - 2
Wat nu?
Binnenkort hebben Esther en Kay het Noorder - en Zuidereiland gezien en vertrekken ze richting Azië . De van , die overigens nog niet ‘gedoopt’ is en dus naamloos door het leven rijdt, moet achterblijven. “De boottocht en de invoerrechten zijn daar zo hoog dat dit helaas niet loont.” Daarna reizen ze terug naar Nederland om een nieuwe bus te verbouwen en ermee rond te trekken door Europa
by NOMADS - 3
Maar was het het waard?
Kay en Esther zeggen hier volmondig ‘ja’ op. “Dus van life is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar in vergelijking met backpacken en overnachten in hostels is dit een ontzettend luxe manier van reizen. Je hoeft nooit meer te zeulen met zware tassen of kamers te delen met snurkers.”
“Ons mooiste van -moment was toen we direct aan het strand geparkeerd stonden en vanuit een open achterklep, met een glas wijn in onze hand, een school orka’s voorbij zagen zwemmen tijdens een schitterende zonsondergang."
by NOMADS - vanlife 2
“Het is maar net hoe je als persoon erin staat. Sommige vrienden van ons zeggen dat ze dit nooit zouden kunnen, omdat ze angstig zijn dat ze het thuisfront gaan missen. Uiteindelijk zijn het die angsten en doorlopende stroom aan gedachten die ons beperken. Controleer je angsten en gedachten en je zal zien dat er letterlijk een nieuwe wereld voor je opengaat.”
Nog meer tips over roadtrippen rond de wereld? Onze reizende redacteur Marloes verklapt haar geheimen.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor