Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Turkse mezze: dit wil je proeven
23-04-2018
•
leestijd 2 minuten
•
2186 keer bekeken
•
De Spanjaarden hebben tapas, de Italianen hebben antipasto en de Turken? Die mogen trots zijn op hun mezze! En met de zomer op komst, zijn deze typische Turkse hapjes zéker het proberen waard.
Een regenboog aan kleuren, geuren en smaken: dát is Turkse mezze. Mezze (of meze) is een verzameling van kleine hapjes die als appetizer of als hoofdgerecht worden geserveerd. Niet alleen in
Turkije
, maar ook in andere mediterrane landen zoals
Griekenland
en
Libanon
is mezze populair! De losse gerechten worden mezedes genoemd en worden vaak in kleine kleurrijke schotels en borden over de tafel verspreid. Ook is een mezze tafel altijd een gezamenlijk diner. Beschouw ’t dus als een buffet, waarbij ’t eten zelf komt aanwaaien. En jij dus op je luie reet kan blijven zitten! ;)
Het leuke aan mezze is dat je vaak niet weet welke hapjes op tafel gaan verschijnen. Althans, in restaurants dan. De koks bepalen jouw maaginhoud dan aan de hand van de voorraad in de keuken. Wat wél zeker is? Dat je grote hoeveelheden pitabrood voor je neus krijgt. Een mezzo tafel is namelijk niet compleet zonder pitabrood. Een beetje zoals nacho’s zonder guacamole. Stel je voor… (Huilen!)
Natuurlijk kun je je laten verrassen in een restaurant. Maar je kunt ook zélf de keuken onveilig maken! En dat is gelukkig geen rocket science. Want mezze gerechten kun je lang van tevoren bereiden en hoeven niet altijd warme hapjes te zijn. Over aangebrande kippetjes en/of keukens hoef je je dus geen zorgen te maken! Bij mezze moet je namelijk vooral denken aan verschillende romige dips, frisse salades en heeel veel brood. Oh en, een heerlijke fles wijn natuurlijk!
Ga je de mezze uitdaging aan? Dan mogen de volgende hapjes zeker niet ontbreken! (Naast het pitabrood dan...)
- Baba ganoush: een saladedip van aubergines
- Hummus
- Taboulé: Libanese salade met bulgur, gesneden tomaten, munt, peterselie, uien, bosui of sjalotten
- Gefrituurde calamares
- Couscous
- Lamskebab
- Falafel
- Tzatziki
- Dolmades: opgevulde groenten of gevulde druivenbladeren (meestal met een vulling van gehakt of een vegetarische vulling met groenten, bulgur of rijst)