Als een stad verhalen kon vertellen, dan hingen we aan de lippen van Belgrado. De Servische hoofdstad gaat al even mee: sinds zevenduizend voor Christus om precies te zijn. Sindsdien is er meer dan honderd keer over de stad gevochten en is deze tientallen keren met de grond gelijk gemaakt. Maar Belgrado leeft nog altijd voort. En er valt heel wat te beleven.
De eerste nederzettingen in Belgrado stammen uit de steentijd. De stad werd bewoond door de Vinča-cultuur, een van de grootste prehistorische volken in Europa in deze periode. Sindsdien is de stad vele malen van handen gewisseld, waaronder die van de Kelten, de Romeinen, de Byzantijnen, de Bulgaren, de Franken, de Hongaren, de Ottomanen, de Oostenrijkers, de Joegoslaviërs en uitéíndelijk … de Serven. Wat maakt de stad dan zo bijzonder?
Locatie
Belgrado ligt op de punt waar de Sava- en de Donau-rivier zich met elkaar verenigen. De ligging van de stad is daarom bijzonder gunstig. Het is dan ook niet verrassend dat de geschiedenis van de stad onlosmakelijk verbonden is met heel, heel veel bloedvergieten. Nadat het Joegoslavische rijk uiteenviel, is Belgrado sinds 2006 weer de hoofdstad van Servië. Een fantastische stedentrip-bestemming waar je jezelf kan onderdompelen in het boeiende verleden van de stad en kan genieten van het Servische nachtleven.
In de Slavische talen betekent Belgrado de ‘witte stad’. Elke reiziger merkt echter snel dat ‘grijze stad’ wegens de vele betonflats in de buitenwijken toepasselijker is. Maar zet geen oogkleppen op. De stad heeft misschien een Oostblok-uitstraling. Maar al die verschillende volken die de stad om de beurt molesteerden, hebben toch een kosmopoliet stadslandschap achtergelaten.
Slenteren en drentelen
En tussen de opvallende oude én nieuwe architectuur van Belgrado is flink wat te beleven. Neem plaats op authentieke terrassen in de oud-Boheemse wijk Skadarlija of bezoek een van de vele clubs en restaurants in stedelijke Savamala. De leukste plekken om te eten en te drinken vind je hier. Het diverse stadslandschap van een afstandje bekijken? Beklim dan het Kalemegdan-fort. De perfecte plek om na een dag ontdekken en rondwandelen de zon onder te zien gaan. Pak hier even een rustmoment. Deze heb je namelijk hard nodig ter voorbereiding op het onuitputtelijke nachtleven.
Die strategische ligging aan de rivieren? Daar geniet menig Serviër nog steeds van. Overdag de arena van de watersporter, ’s nachts absolute (maar mega gezellige) chaos. Aan de oevers vind je namelijk talloze drijvende splavovi, lees rivierclubs. Men zegt in de Balkan wel eens dat je je ‘recht’ om te feesten dient te verdienen in Belgrado. Maar waarom dan? Een bezoek aan de splavovi zal het snel voor je ophelderen. Of je bij zonsopkomst zelf nog helder bent daarentegen…
De Serven zijn een trots, vriendelijk maar vooral nationalistisch volk. Geniet daarom van de Servische cultuur en gastvrijheid, maar wees je ervan bewust dat ook hier de nare geschiedenis van de Joegoslavische oorlog bij veel mensen nog vers in het geheugen gegrift staat. Desalniettemin is Belgrado inmiddels ontwikkeld tot een van de meest levendige steden van de Balkan met een geschiedenis waar je u tegen zegt. Oftewel, een fantastische bestemming voor een originele stedentrip. Of de Rakija, een fruitige maar zwaar alcoholische brandewijn, je nou goed smaakt of je juist liever rustig geniet van een kop (Turkse) koffie, Belgrado heeft voor ieder wat wils.