Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Hoe slaap je het beste in een vliegtuig?
17-02-2019
•
leestijd 3 minuten
•
872 keer bekeken
•
Ken je dat? Dat je een lange vlucht voor de boeg hebt en dat je vanaf het opstijgen tot en met de landing als een roosje slaapt? Nee, wij ook niet... Mocht je dit toch kunnen flikken, dan verdien je een award. Maar voor de rest: lees hieronder onze handleiding voor schone vliegtuigslaapsters.
Scoor een plek aan het raam
Kies een stoel aan het raam, bij voorkeur aan de achterkant van het vliegtuig. Aan de voorkant van een vliegtuig zitten vaak ouders met kleine kinderen. En waarom dat niet bevorderend is voor je slaap, hoeven we niet uit te leggen. Aan het raam ben je niet afhankelijk van de blaas van je medepassagiers. Hier kun je in alle rust tegen het vliegtuigraam leunen. Ook kun je bij het plekje aan het raam de lichtinval van jouw rij bepalen, zonder dat je daar telkens om hoeft te vragen. Mocht het je niet lukken om deze plek te bemachtigen en zit je in het midden of aan het gangpad? Check dan of jouw hoofdleuning buigbare zijkanten heeft. Dit voorkomt ongemakkelijke knikkebolpartijen tijdens de vlucht.
Drink niet te veel
Drink net genoeg om niet met een droge bek wakker te worden. Maar vermijd drankjes met cafeïne. Drink vooral kruidenthee of water, maar met mate. Je wilt zo min mogelijk retourtjes naar het toilet afleggen. Sla alcohol bovendien over. Alcohol kan in eerste instantie je slaap versterken, maar dat geldt voor drie à vier uur. Daarna is het juist lastiger om opnieuw in slaap te vallen. Ook vergroot het de kans op hoofdpijn en een dorstige mond. Dit wil je vervolgens gaan overcompenseren door veel water te drinken. Het resultaat daarvan? Je gaat vaker naar het toilet en je slaapt minder.
Eet niet te veel
Probeer twee uur voordat je wilt slapen, niet meer te eten. Let ook op wát je naar binnen werkt. Grote, vettige porties zijn niet bevorderend voor je slaap. Als je aan een grote maaltijd begint, moet je hart harder werken op bloed naar je maag en ingewanden te pompen. Daardoor val je minder snel in slaap.
Bepak jezelf met accessoires
Vaak krijg je in het vliegtuig al een kussentje. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan wil je een extra (nek)kussen achter de hand hebben. Een kussen maakt het extra comfortabel om tegen een raam te leunen. Van positie willen? Leg ‘m dan op het tafeltje voor je. Bovendien kan het kussen dienen als steun voor je onderrug. Daarvoor in de plaats kun je ook een opgerolde trui of jas gebruiken. Om zo min mogelijk licht binnen te krijgen, wil je ook een slaapmasker meenemen. En om het omgevingsgeluid te dempen, wil je oordoppen bij de hand hebben. Ten slotte, de juiste kleding. Neem liever te veel dan te weinig warme kleding mee. In het vliegtuig kan de temperatuur namelijk flink dalen. En misschien nog wel belangrijker: neem comfortabele kleding mee.
Blijf offline
Dat digitale schermen slecht zijn voor onze ogen, weet je. Daarom geldt: maak zo min mogelijk gebruik van je telefoon, tablet, laptop of schermpje op de stoel voor je. Lichtinval van digitale schermen onderdrukt namelijk de aanmaak van melatonine en houdt je hersenen wakker.
Kruis je benen niet
Het kruisen van je benen verslechtert de bloedcirculatie en kan zelfs bloedproppen veroorzaken als je langer dan vier uur in een vliegtuig zit. Bovendien is je onderlichaam bij het kruisen van je benen deels gedraaid, terwijl je bovenlichaam recht vooruit wijst. Dit leidt tot een aanmaak van stress naar je wervelkolom. Als je op deze manier in slaap valt, zal je op een gegeven moment weer wakker worden omdat je wilt overcompenseren. Dan wil je lichaam de kruising van je benen namelijk wisselen. De beste zitpositie? Je stoel naar achteren, je benen recht naar voren, je voeten plat op de grond en je knieën licht gebogen.
Korte vlucht?
Wil je slapen tijdens een korte vlucht? Mik dan op een dutje van maximaal 90 minuten. Dan heb je namelijk precies alle slaapstadia doorlopen en kun je uitgerust wakker worden. Om op tijd wakker te worden kun je een playlist maken van precies 90 minuten. Als de muziek stopt, word je langzaam en ontspannen wakker door de plotselinge stilte.