Nederland is het land met het grootste fietspadennetwerk ter wereld. Dat wij fietsfanaten zijn was al duidelijk, maar sinds de corona-uitbraak blijken we nog een grote liefde te hebben: skaten. En dat komt goed uit, want al die fietspaden lenen zich maar al te goed voor een soepele skatetocht.
Het kostte ons maar een paar dagen aan nationaal huisarrest om massaal de skeelers en longboards van zolder te plukken. De straten vulden zich met skaters, die op hun beurt weer anderen aanstaken en ook zij inspireerden nieuwe voorbijgangers. En zo is opeens heel Nederland op wieltjes te vinden. Wij hebben een greep uit de mooiste skateroutes door de Nederlandse natuur op een rijtje gezet.
Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen
Deze route langs de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen neemt je mee langs idyllische stukken groen en geschiedenis, van heerlijk zwemwater tot negentiende-eeuwse forten. Het grootste deel van deze route bestaat uit goed begaanbaar asfalt, maar hier en daar zijn een aantal stukken belegd met klinkers. Van de twintig tot vijfentwintig kilometer is slechts anderhalve kilometer minder goed begaanbaar. En de prachtige uitzichten, fijne rustplekken en de mogelijkheid tot een wandeling langs sprookjesachtige boerderijen maken 't meer dan waard.
Skaten in het Midden-Delftland is de droom voor iedereen die graag door prachtige natuurgebieden sjeest. In 2015 opende hier maar liefst negentig kilometer aan asfaltwegen, dwars door veenlandschappen, recreatiegebieden en oude dorpjes, speciaal aangelegd voor skaters. Paarse verkeersbordjes geven hier verschillende routes aan en op veel knooppunten vind je kaarten van het skateroutenetwerk. In dit gebied kan je eindeloos blijven rollen en waar je de ene keer kiest voor een korte rit, kan je de volgende keer uren op pad zonder ooit hetzelfde te zien.
Het Belse Lijntje
Vroeger een spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout, nu een goed geasfalteerd fietspad. Deze route volgt het Belse Lijntje en neemt je nét niet mee de Vlaamse grens over. In twintig kilometer glijd je langs rustgevende stukjes bos, prachtige oude bouwwerken en historische dorpen. Het fietspad vormt een ecologische verbindingszone en de bermen langs het pad worden natuurvriendelijk beheerd. Vandaar dat je hier veel diersoorten tegen zal komen, van vlinders en zoogdieren tot amfibieën en reptielen.
NS-station Bussum-Zuid is het begin- en eindpunt van deze reis. Het decor van deze tocht verschilt gigantisch, van snelle stukken over perfecte fietspaden tot meanderende weggetjes dwars door het eerste beschermde natuurgebied van Nederland: het Naardermeer. De ruim dertig kilometer die het kost om deze route te voltooien, kan worden ingekort tot 23 wanneer het stuk langs het IJmeer wordt overgeslagen.
Vondelpark
Hoewel veel van deze routes een korte reis per trein, auto of fiets behoeven voordat je aan je tocht kan beginnen, hoeven Amsterdammers niet eens de stad uit voor een kleine skate-retraite. In het Vondelpark is namelijk een route uitgezet van ongeveer drieënhalve kilometer, die je langs alle mooie plekken in het park voert.
Natuurlijk zijn er nog duizenden andere skateroutes. In het land met het grootste fietspadennetwerk ter wereld, is overal wel een nieuwe te ontdekken. Zowel de ANWB als de VVV bieden folders aan met skateroutes. En websites als deze staan vol met uitgebreide beschrijvingen. Tip: sta je liever op een longboard dan op rollerskates? Dan zijn apps als Longboard Spots zeer behulpzaam. Gebruikers kunnen hier hun favoriete board-locaties invoeren, van de beste hellingen tot het egaalste asfalt.
Langs alle routes zijn meerdere eetgelegenheden te vinden. Gedurende de coronacrisis zijn veel van deze plekken echter logischerwijs gesloten. Wees dus verstandig en neem genoeg eten en drinken mee wanneer je besluit op pad te gaan.
Helemaal uitgeput van een lange dag op wieltjes? Plof neer op je bank en geniet van de welverdiende rust met een van deze heerlijke oceaanfilms.