Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Saoedi-Arabië opent deuren voor toerisme: wat moet je als reiziger weten?

11-12-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3546 keer bekeken
  •  
saudi arabie

© Osama Ahmed Mansour / Shutterstock.com

Jarenlang was het koninkrijk Saoedi-Arabië voor buitenstaanders een gesloten gebied. Afgelopen september bracht het land daar verandering in. Reizigers uit 49 landen kunnen tegenwoordig een visum aanvragen voor het Arabische land en zelfstandig het gebied verkennen. Wat moet je als reiziger weten?
Imagoboost
Door zijn deuren open te gooien voor reizigers, hoopt Saoedi-Arabië minder afhankelijk te worden van de olie-industrie. Een industrie waarvan het einde steeds dichterbij komt. Het doel voor 2030? Vijfhonderdduizend hotelkamers, één miljoen Saoedische werknemers in de toerismesector en een investering van minstens zestig miljard euro in de reisindustrie. Een investering die tien procent moet bijdragen aan het bruto nationaal product. Het Arabische land hoopt hiermee ook op een imagoboost, gezien Saoedi-Arabië kampt met een slechte reputatie wat betreft mensenrechten.
Bewustzijn
Het regime willen wij uiteraard niet steunen. Maar we geloven dat het toch belangrijk en mogelijk is om op een goede manier bij te dragen aan het toerisme in Saoedi-Arabië. Immers, de lokale bevolking profiteert van de groei van de toerismesector. Bovendien zijn we van mening dat een bezoek aan het land de vooroordelen over zijn inwoners kan bijstellen. Dat bewustzijn willen we graag creëren.
saudi arabie 5

© Marcelo Alex / Shutterstock.com

Strikte regels

Saoedi-Arabië hanteert strenge, islamitische wetten. Houd je je daar als reiziger niet aan? Dan kan dat zware gevolgen hebben. Alcohol is nergens in het land toegestaan. Bovendien gelden er sociale regels voor openbare plekken: niet vloeken, geen affectie tonen en niet voordringen in rijen. Homoseksualiteit is bovendien strafbaar, ook voor buitenlanders. Kritiek op het regime is ook niet toegestaan. Voor zowel mannen als vrouwen geldt de verplichting om zowel knieën als schouders te bedekken, ook op het strand. Korte broeken, tanktops en bikini’s kan je daarom thuislaten. Toch zijn de strenge kledingvoorschriften versoepelt voor vrouwelijke bezoekers. Als vrouwelijke reiziger ben je niet verplicht om op openbare plekken een abaya te dragen, een gewaad dat het complete lichaam bedekt. En een hoofddoek dragen is voor reizigers ook niet verplicht.

Ook is het niet meer verplicht om als vrouw tijdens een reis door het Arabische land onder begeleiding te zijn van een man. Als ongetrouwd koppel kan je tegenwoordig samen een hotelkamer huren. We raden aan om de tips van de ambassade goed door te lezen bij het plannen van reis naar Saoedi-Arabië, aangezien er meer strikte regels gelden.

saudi arabie 4

© Victor Jiang / Shutterstock.com

Welke plekken wil je als reiziger zien?

Saoedi-Arabië wil vooral reizigers aantrekken met een liefde voor geschiedenis en cultuur. Dat heeft het land natuurlijk ongetwijfeld te bieden, gezien de jarenlange isolatie van de rest van de wereld. Het land is voor lange tijd onontdekt geweest voor reizigers. Van een gebaand pad is nog geen sprake. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen.

Probeer tijdens je reis door Saoedi-Arabië zo kleinschalig mogelijk te overnachten, om de lokale bevolking te steunen. Laat de grote, luxe ketens links liggen en kies als het even kan voor een homestay. Hetzelfde geldt voor het steunen van (non-profit) organisaties die natuurgebieden beschermen. Om een land op een duurzame manier te verkennen, hoef je soms maar kleine stappen te nemen.

Eeuwenoude tombes

In het land zijn vijf UNESCO-plekken te ontdekken, waarvan de tweeduizend jaar oude stad Hegra oftewel Mada’in Salih als eerste een plek op de lijst bemachtigde. De stad bestaat uit honderddertig monumentale tombes ter grootte van woonhuizen. Tombes die zijn gesneden uit steen, compleet met trappen, ramen en gevels. Even opvallend is het stukje prehistorische kunst. Als je goed kijkt, herken je in sommige graveringen kamelen, paarden en wilde dieren.

hegra saudi arabie 2

© RCU2019 / Shutterstock.com

'Rand van de Wereld'

De Verenigde Staten heeft de Grand Canyon, Saoedi-Arabië heeft Jebel Fihrayn. Voor liefhebbers van maanachtige landschappen geen verkeerde plek om te bezoeken. De kliffen van Jebel Fihrayn doemen midden in de woestijn torenhoog op. Waar de bijnaam Edge of the World vandaan komt, hoeven we niet uit te leggen.

Jebel Fihrayn saudi arabie

© Rotorhead 30A Productions / Shutterstock.com

Rode Zee
Ook duikliefhebbers kunnen hun ei kwijt in Saoedi-Arabië. De Rode Zee bij de kuststad Rabigh heeft een prettige temperatuur, het water is helder en de zichtbaarheid is verbazingwekkend goed. Niet alleen zijn de wateren van de Rode Zee rijk aan vele vis- en koraalsoorten. Ook liggen hier een aantal negentiende en twintigste-eeuwse scheepswrakken.
rode zee saudi arabia

© blue-sea.cz / Shutterstock.com

UNESCO-stad
Cultuursnuiven doe je bij het At-Turaif district, een ommuurde vestingstad. Een van de vijf Saoedi-Arabische plekken die de Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft gehaald.
Valleien, bossen en ruïnes
Hikeliefhebbers zullen zich thuisvoelen in het Asir National Park, het eerste nationale park van het land. Het park wordt vooral gewaardeerd om zijn valleien, bossen, ruïnes en wilde bavianen en adelaars. En bovenal: bergruggen die zich meer dan drieduizend meter hoog uitstrekken. In deze bergachtige regio wonen nog een aantal tribale stammen die hun traditionele cultuur hebben behouden. Let wel: voor het meest zuidelijke deel van het nationale park geldt een negatief reisadvies. 
asir national park saudi arabie

© Hyserb / Shutterstock.com

asir national park 2

© Hyserb / Shutterstock.com

Zoutvlakte en vulkaankrater in één
Te midden van een uitgestrekt woestijngebied vind je de Al-Wahbah krater. Een vulkaankrater met daarin een gigantische zoutvlakte. Terwijl de buitenkant van Al-Wahbah voornamelijk bestaat uit droog en onvruchtbaar landschap, is er in de binnenkant wel enigszins groen te vinden.
al wahbah saudi arabie

© Felix Friebe / Shutterstock.com

Negatief reisadvies

Reis niet binnen tachtig kilometer met de grens van Jemen. Hiervoor geldt een negatief reisadvies. Bovendien gelden er veiligheidsrisico’s in andere delen van het land. Houd het reisadvies van Buitenlandse Zaken daarom goed in de gaten.

De heilige steden Mekka en Medina zijn overigens niet toegankelijk voor niet-moslims.
Goed voorbereid op reis gaan? Wees niet alleen op de hoogte van het reisadvies, maar download ook deze handige reisapps.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor