© Osama Ahmed Mansour / Shutterstock.com
© Marcelo Alex / Shutterstock.com
Saoedi-Arabië hanteert strenge, islamitische wetten. Houd je je daar als reiziger niet aan? Dan kan dat zware gevolgen hebben. Alcohol is nergens in het land toegestaan. Bovendien gelden er sociale regels voor openbare plekken: niet vloeken, geen affectie tonen en niet voordringen in rijen. Homoseksualiteit is bovendien strafbaar, ook voor buitenlanders. Kritiek op het regime is ook niet toegestaan. Voor zowel mannen als vrouwen geldt de verplichting om zowel knieën als schouders te bedekken, ook op het strand. Korte broeken, tanktops en bikini’s kan je daarom thuislaten. Toch zijn de strenge kledingvoorschriften versoepelt voor vrouwelijke bezoekers. Als vrouwelijke reiziger ben je niet verplicht om op openbare plekken een abaya te dragen, een gewaad dat het complete lichaam bedekt. En een hoofddoek dragen is voor reizigers ook niet verplicht.
Ook is het niet meer verplicht om als vrouw tijdens een reis door het Arabische land onder begeleiding te zijn van een man. Als ongetrouwd koppel kan je tegenwoordig samen een hotelkamer huren. We raden aan om de tips van de ambassade goed door te lezen bij het plannen van reis naar Saoedi-Arabië, aangezien er meer strikte regels gelden.
© Victor Jiang / Shutterstock.com
Saoedi-Arabië wil vooral reizigers aantrekken met een liefde voor geschiedenis en cultuur. Dat heeft het land natuurlijk ongetwijfeld te bieden, gezien de jarenlange isolatie van de rest van de wereld. Het land is voor lange tijd onontdekt geweest voor reizigers. Van een gebaand pad is nog geen sprake. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen.
Probeer tijdens je reis door Saoedi-Arabië zo kleinschalig mogelijk te overnachten, om de lokale bevolking te steunen. Laat de grote, luxe ketens links liggen en kies als het even kan voor een homestay. Hetzelfde geldt voor het steunen van (non-profit) organisaties die natuurgebieden beschermen. Om een land op een duurzame manier te verkennen, hoef je soms maar kleine stappen te nemen.
In het land zijn vijf UNESCO-plekken te ontdekken, waarvan de tweeduizend jaar oude stad Hegra oftewel Mada’in Salih als eerste een plek op de lijst bemachtigde. De stad bestaat uit honderddertig monumentale tombes ter grootte van woonhuizen. Tombes die zijn gesneden uit steen, compleet met trappen, ramen en gevels. Even opvallend is het stukje prehistorische kunst. Als je goed kijkt, herken je in sommige graveringen kamelen, paarden en wilde dieren.
© RCU2019 / Shutterstock.com
De Verenigde Staten heeft de Grand Canyon, Saoedi-Arabië heeft Jebel Fihrayn. Voor liefhebbers van maanachtige landschappen geen verkeerde plek om te bezoeken. De kliffen van Jebel Fihrayn doemen midden in de woestijn torenhoog op. Waar de bijnaam Edge of the World vandaan komt, hoeven we niet uit te leggen.
© Rotorhead 30A Productions / Shutterstock.com
© blue-sea.cz / Shutterstock.com
© Hyserb / Shutterstock.com
© Hyserb / Shutterstock.com
© Felix Friebe / Shutterstock.com
Negatief reisadvies
Reis niet binnen tachtig kilometer met de grens van Jemen. Hiervoor geldt een negatief reisadvies. Bovendien gelden er veiligheidsrisico’s in andere delen van het land. Houd het reisadvies van Buitenlandse Zaken daarom goed in de gaten.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.