Rust en stilte. En nog meer rust en stilte. Finland staat synoniem voor jaloersmakende sereniteit. Mocht je eraan toe zijn om jezelf op te laden, dan gaat deze route door Finland je niet teleurstellen.
Het land van de gelukkigen...
...en van de duizend meren. Deze bijnaam voor Finland klinkt voor iedereen ongetwijfeld logisch in de oren. In werkelijkheid kent het land zelfs veel meer dan duizend meren, namelijk rond de 200.000. Met die overvloed aan natuurlijke landschappen is het niet gek dat Finnen tot de gelukkigste mensen ter wereld behoren. Het land is ontzettend rijk aan natuur, rust en stilte. Maurice kan er wel aan wennen en stippelde daarom een route uit die je onderdompelt in de Finse natuur.
Route: Noord-Karelië – Lakeland – Helsinki – Westkust Finland Reisduur: twee weken
Noord-Karelië
Kraakheldere meren Het oostelijk geleden Noord-Karelië (ja in het oosten inderdaad) staat bekend om zijn kraakheldere meren. ’s Zomers is de regio een ultieme plek om een frisse duik te nemen en ’s winters om te gaan ijsvissen. Paardenliefhebber? Bezoek dan het dorp Paimentupa, waar je op IJslanders de natuur in kan trekken. Dat is een stuk gemakkelijker dan zelf door de sneeuw banjeren en bovendien een unieke manier om de parken van het dorp te verkennen.
Eeuwenoud woud Een andere plek die je niet mag missen is het Koli National Park. Het park zit vol met oeroude bossen en meren. Het is een aanrader om de Ukko-Koli te beklimmen, een van de hoogste heuvels van het park. Vanaf de top heb je een indrukwekkend uitzicht over de bossen en het Pielinenmeer. In het hele park is wildkamperen toegestaan en je mag zelfs meerdere dagen in het park verblijven. Een aantal dagen heb je ook wel nodig, want het park heeft meer dan tachtig kilometer aan wandelroutes.
Oneindige ijzigheid Waar de meeste reizigers Finland in de winter zullen aandoen vanwege het wereldberoemde Lapland, wordt Lakeland in die tijd van het jaar vaak vergeten. Volledig ten onrechte, want zeker in de koude maanden is het gebied een waar winterwonderland. De duizenden meren zijn dan bedekt met een dikke laag ijs en sneeuw. Dat maakt de meren geschikt om op te gaan ijsvissen. Kijk wel uit voor langsrazende sneeuwscooters, want die racen ook regelmatig over de meren.
Labyrinth van rust In het gebied vind je ook het grootste meer van Finland: het Saimaameer. Dit meer heeft een oppervlakte van meer dan vierduizend vierkante kilometer. Met een beetje geluk spot je de zeldzame ringelrob tijdens een boottocht op het meer. Deze zeehondensoort wordt met uitsterven bedreigd en het meer is een van de laatste plekken waar het dier in het wild te bewonderen is.
‘Ondergronds’ heiligdom Hoofdstad Helsinki wordt tijdens een trip door Finland vaak ten onrechte vermeden. In het centrum vind je vele historische gebouwen en architectonische hoogstanden, zoals de Temppeliaukio-kerk. Deze kerk is bijna volledig uit een rots gehouwen, waardoor je het gevoel hebt dat je in een enorme grot zit. Over de rots heen is een enorme koperen koepel geplaatst. Deze zorgt voor een goede akoestiek, waardoor sprekers luid en duidelijk te horen zijn. Dat maakt de zaal niet alleen perfect voor kerkdiensten, maar ook voor de verschillende concerten die er jaarlijks gegeven worden.
Militaire architectuur Krijg je op een gegeven moment genoeg van de stadse drukte en hunker je opnieuw naar de natuur? Dan ben je na een metrorit van minder dan een half uur alweer midden in de Finse natuur. Maar het is ook aan te raden om de ferry naar Suomenlinna te pakken. Dit zijn zes kleine aaneengesloten eilanden die als enorm fort gebouwd zijn. Het fort stamt uit 1747 en was destijds de belangrijkste basis voor strijdkrachten in Finland. Tegenwoordig is het nog steeds indrukwekkend om over de dikke muren van het fort te wandelen. Bovendien staat deze enorme vesting op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Grootmoeder der vuurtorens In West-Finland ga je niet ontkomen aan brede stranden, glooiende heuvels en natuurlijk de bekende Finse meren. Vanwege al het water is de regio geliefd bij windsurfers en zeilers. Een uur varen vanaf de kust vind je de vuurtoren van Bengtskär. De vuurtoren wordt de grootmoeder der vuurtorens genoemd. De vuurtoren is te vinden op een klein eiland en mag zich de hoogste van heel Finland noemen. Bengtskär dient tegenwoordig niet alleen als lichtmast; je kan er ook met maar liefst elf mensen overnachten. Mocht je nog een originele slaapplek van je verlanglijst willen afstrepen? Dan raden we een nacht in deze vuurtoren aan.
Je kan de boom in... Geen grap. Je kan de boom in. Iets meer het binnenland in vind je het dorp Mathildedal. Het dorp ligt midden in het Teijo National Park en is een uitstekende uitvalsbasis om te gaan wandelen, fietsen of kanoën in de natuur. Maar het allerbeste is wel dat je hier kan overnachten in zogenaamde boomtenten. De naam zegt het al: deze tenten hangen in de bomen en vanuit je tent heb je een mooi uitzicht over het Mathildemeer. Deze manier van kamperen is een alternatief op normaal kamperen en erg milieuvriendelijk. Omdat de tenten in bomen hangen, laten ze bijna geen sporen achter in de natuur.