Foto’s zijn misschien wel de waardevolste souvenirs die je van een reis mee naar huis neemt. Maar laten we eerlijk zijn: het overgrote deel van je reisfoto's belandt in een stoffige hoek van je computer of harde schijf. Zonde. Misschien wordt het tijd om 't eens creatiever aan te pakken, want dat kost je maar weinig moeite.
Verander van hoek
De makkelijkste manier om een foto te maken is om je telefoon of camera op ooghoogte te houden. Klik en je bent klaar. Maar maak het jezelf een tikkeltje moeilijker. Die enkele seconden extra moeite ga je namelijk terugzien in je foto. Nou hoef je echt niet acrobatisch je voeten in je nek te werpen. (Doe dat vooral vóór een cameralens). Een paar stappen naar rechts of links zijn soms al genoeg. Of misschien werkt een hogere of lagere hoek wel beter. Ga eens door je knieën of richt je camera eens op de lucht; wees creatief.
Fotografeer door/langs objecten
Als je de kans krijgt, probeer dan langs of door dingen heen te fotograferen. Denk aan een plant die half voor je lens hangt, met daarachter een waterval. Zo’n constructie creëert focus; de objecten aan de rand van de lens zijn
niet
in focus, waardoor het onderwerp van je foto extra sterk naar voren komt. Maar het raampje van je auto blijkt ook goed te werken...
Houd rekening met lichtinval
Zonsopgang en zonsondergang staan garant voor magie. Niet voor niks noemt men deze momenten van de dag ‘golden hour’. Als je je bezoek aan een fotogenieke plek tijdens deze momenten plant, dan is de kans op mooie reisfoto’s een stuk groter. Vaak pakken mensen na golden hour meteen de biezen, maar laat dat nou een grote gemiste kans zijn. Vlak vóór en na golden hour wordt de lucht namelijk gedomineerd door – jawel – ‘blue hour’. Tijdens dit moment verdwijnt de zon net achter de horizon en geeft het de lucht daarboven vaak een mooie blauwe kleur.
Ga de connectie met locals aan
Als je van dichtbij foto’s wilt maken van lokale inwoners, neem daar dan rustig de tijd voor. Spring niet gehaast met een camera of telefoon voor iemands hoofd. Ga rustig een praatje aan en vraag aan het einde toestemming om een foto te mogen maken.
Wijk af van de massa
Stel, je staat voor het Colosseum in Rome. Dan zal negen van de tien personen dezelfde foto maken. Namelijk: een foto waar de bezienswaardigheid voor het grootste deel zichtbaar is, in de breedte geschoten. Al dan niet met poserende reisgenoot op de voorgrond. Leuk, maar het kan creatiever (als je dat wilt, natuurlijk). Bedenk bij een bezienswaardigheid in het vervolg daarom eerst hoe de meesten een foto ervan zouden maken. En wijk daar vervolgens vanaf. Misschien zijn de details op de linkermuur veel toffer dan de gehele voorwand. En misschien is een verticaal shot juist mooier dan een horizontaal shot.
Omarm minimalisme
Less is more. Nee, normaal gooien we niet zo snel met clichés, maar in de context van reisfotografie klopt deze uitspraak als een bus. Mooie shots zitten vaak op plekken waarvan je het niet verwacht, op plekken waar je soms overheen kijkt. Wees niet bang voor een teveel aan omliggende ‘lege’ ruimte of lucht. Een object kan daardoor juist centraler komen te staan.
Kijk wat vaker omhoog
Deze laatste tip is vooral handig om tijdens een stedentrip te proberen. Bezoek je bijvoorbeeld een stad met veel wolkenkrabbers of aparte architectonische gebouwen? Richt je camera dan wat vaker de lucht in. Neem ook de tijd om langs en rondom gebouwen te lopen en de verschillende aanzichten te bekijken. En probeer verschillende perspectieven uit met je lens.