De hamsterwoede in Nederland komt langzaam weer tot rust. Hier en daar kan men weerwc-papier scoren en thuis puilt menig keukenkast uit van de ingeblikte bonen, pakken pasta’s en rijst. Het is tijd om de ingeslagen goederen op te maken. Maar wat moet je er eigenlijk mee? Met deze wereldse recepten helpen wij je graag op weg.
Het fijnste van reizen is misschien wel het ontdekken van nieuwe keukens: elke dag uit eten, genieten van onbekende groenten, kruiden en bereidingswijzen. En dan thuiskomen met een arsenaal aan nieuwe gerechten om voor te schotelen aan vrienden en familie. Maar helaas kunnen we momenteel niet alleen het land, maar ook het huis niet uit. Onze kasten worden deze periode gedomineerd door houdbare potjes, pakken en blikken, maar niet door nieuwe kookinspiratie. Om jullie toch die inspiratie te geven, kozen wij vijf recepten uit verschillende werelddelen die bestaan uit houdbare producten en keuken-klassiekers. Zo voorkom je dat de blikken bonen jaren later nog vergeten in de kast liggen en kan je toch nog een beetje op reis.
Zon hebben we momenteel wel, maar ervan genieten kunnen we alleen vanaf ons balkon, de tuin of hangend uit het raam. Dit gerecht haalt de zon gelukkig bij je in huis. Toevallig voordeelverpakkingen tortilla’s ingeslagen? Dan is het tijd voor een Mexicaanse klassieker: tostadas. Knapperig, smeuïg en snel gemaakt met dingen die je (waarschijnlijk) al in huis hebt.
Wat heb je nodig:
Maïs tortilla’s (4 stuks)
Olijfolie (1 eetlepel)
½ versnipperde rode ui
Zout (een snufje)
Zwarte bonen (1 blik)
Salsa (80 ml)
Optioneel: blokjes avocado, tomaat, rode ui, geraspte kaas, Griekse yoghurt, jalapeño en noem maar op.
Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Verwarm de olijfolie in een pan op het vuur. Voeg de ui en het zout toe terwijl je blijft roeren. Zodra de ui zacht begint te worden, voeg je de zwarte bonen en de salsa toe. Wanneer alles verwarmd is, prak je het geheel en haal je het van het vuur af. Verspreid de tortilla’s over een rooster en plaats ze in de oven tot ze krokant gebakken zijn. Klaar? Bedek elke tortilla met de geprakte bonen en voeg de optionele topping toe.
Tijd om die pakken rijst aan te breken. Waan je in tropische oorden met deze Colombiaanse kokosrijst. Misschien ben je al bekend met de Indiase of Thaise versie, maar de Colombiaanse variant heeft een unieke bereidingswijze. Deze bereiding duurt iets langer, wat dit recept een mooi tijdverdrijf maakt in deze dagen in isolatie. Maak indruk op je quarantaine-genoot (of op jezelf) met deze tropische smaken en geuren.
Wat heb je nodig:
(Liefst onbewerkte) volle kokosmelk (1 blik)
Witte rijst (380 gram)
Suiker (2 eetlepels)
Zout (een snufje)
Water (700 ml)
Optioneel: kokosolie (2 eetlepels)
Breng de kokosmelk op laag vuur aan de kook in een grote pan. Blijf regelmatig roeren tot de kokosmelk is ingekookt tot een dikke pasta met stukjes vaste kokos. Dit duurt ongeveer vijftig minuten. Kom je erachter dat jouw kokosmelk niet scheidt in doorzichtige kokosolie en witte stukjes kokos? Voeg in dat geval extra kokosolie toe om dit te bereiken. Wacht tot de vaste kokos bruin bakt. Voeg de rijst, suiker en zout toe aan het mengsel en roer tot alle rijststukjes goudbruin zijn. Haal de pan van het vuur en blijf roeren terwijl je voorzichtig het water toevoegt. Zet de pan met een deksel terug op het vuur en kook de rijst voor ongeveer vijftien minuten. Laat de rijst rusten voordat je hem serveert.
Dichtbij huis maar nu zo onbereikbaar: Italië. Dit land staat bekend om haar authentieke keuken en dat is duidelijk: de pasta-schappen in de supermarkt zijn nog leger dan de broodafdeling. Dit betekent waarschijnlijk dat er in jouw keuken wel een pak spaghetti of gnocchi ligt te wachten. Tijd voor een variatie op de studentenklassieker pasta pesto: krokant gebakken gnocchi.
Wat heb je nodig:
Boter of olijfolie (genoeg om de bodem van de pan te bedekken)
Gnocchi (500 gram)
Groene pesto (ongeveer 100 gram of naar smaak)
Zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden (4 stuks of naar smaak)
Cherrytomaatjes (optioneel)
Een scheutje melk (vervanger)
Verhit een pan op hoog vuur. Voeg boter of olie toe zodra deze heet is. Bedek alle hoeken van de pan en voeg de gnocchi toe. Bak deze tot ze aan alle kanten goudbruin en knapperig zijn en voeg daarna de zongedroogde tomaten, pesto, en een scheutje melk toe. Bak optioneel de cherrytomaatjes mee et voilá: twee tot vier porties Italiaans wegdromen.
Kikkererwten zijn perfect voor een reis rond de wereld én opsluiting in de woonkamer. De ingeblikte variant blijft eeuwig goed en is bovendien breed in te zetten: van humus en falafel tot krokant gebakken snacks. Ook in deze Noord-Afrikaanse linzen-kikkererwtensoep spelen ze een belangrijke rol. Serveer deze vullende soep apart of met rijst of brood en laat de geur je meenemen naar verre oorden.
Wat heb je nodig:
Ongekookte rode linzen (250 gram)
Uitgelekte kikkererwten (300 gram)
Versnipperde ui
Fijngesneden knoflook (2 tenen)
Olijfolie (1 eetlepel)
Kokosmelk (250 milliliter)
Tomatenpasta/saus (250 milliliter)
Groentebouillon-blok
Dukkah-kruiden (1 theelepel)*
Gemalen kurkuma (1 theelepel)
Gerookt paprikapoeder (1 theelepel)
Laurierblad (4 stuks)
Water (500 milliliter)
Zout en peper (op smaak)
*Heb je dit niet in huis? Dukkah-kruidenmix maak je gemakkelijk zelf met noten, sesamzaad, koriander, komijn, zout en verse peper. Hier lees je hoe.
Verhit olijfolie in een grote pan en voeg de ui, knoflook en kruiden toe zodra deze heet is. Blijf roeren tot de ui zacht en doorzichtig is. Voeg de linzen toe. Bedek deze met de kokosmelk, tomatensaus en water. Voeg het bouillonblokje en de laurierbladeren toe en kook het geheel op een laag vuur voor ongeveer tien minuten. Doe hier de kikkererwten bij en voeg zout en peper toe naar smaak. Kook tot de kikkererwten verwarmd zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot een glad geheel.
In China begint langzaam het normale leven weer, maar wij zijn daar nog lang niet. Gelukkig zijn de Chinese geuren en smaken gemakkelijk te imiteren in je eigen keuken. Gember, chili, knoflook en lente-ui brengt je al een heel eind. Voeg daar rijst en groenten aan toe en klaar: Chinese gebakken rijst à la jij.
Wat heb je nodig:
Rijst of quinoa, al gekookt en afgekoeld (liefst een dag oud)
Sesamolie en sojasaus
Fijngesneden gember of gemberpasta (2 theelepels of naar smaak)
Fijngesneden knoflook of knoflookpasta (2 of 3 tenen of theelepels)
Verse chili of chilivlokken of -poeder (naar smaak)
Lente-ui (twee stelen, wit gescheiden van groen)
Limoen- of citroensap
Wat je ook in huis hebt aan groenten. Diepvriesgroenten zoals doperwten zijn perfect. Persoonlijk favoriet: een grote winterpeen en een courgette in kleine gesneden blokjes.
Verhit een grote wok terwijl je de saus maakt door één deel sesamolie te mengen met twee delen sojasaus. Haal de hete pan van het vuur en bedek alle wanden met olie om een antiaanbaklaag te creëren. Zet de pan terug op het vuur. Voeg direct de gember, knoflook, chili en de witte stukjes van de lente-ui toe. Zodra de geuren vrijkomen, voeg je de groenten toe. Bak deze mee voor ongeveer twee tot vier minuten op hoog vuur. Hussel regelmatig. Voeg nu de rijst of quinoa toe en bak deze mee tot deze warm en licht knapperig is. Voeg nu de saus toe, roer en zet het vuur uit. Voeg wat limoen- of citroensap toe en decoreer de gebakken rijst of quinoa met de overgebleven lente-ui.