Is de Hollandse pannenkoek niet spannend genoeg voor je? Geef er een Japanse twist aan en verrijk het deeg met noedels, spek, inktvis en meer. Maak kennis met de okonomiyaki-pannenkoek.
In Japan kom je de streetfoodsnack op elke hoek van de straat tegen. Dit iconische gerecht bestaat uit een maaltijdpannenkoek met een topping van groenten en vlees en/of vis. Je kan de pannenkoek op tal van manieren op een bord toveren, want de klant kiest in Japan meestal zelf de vulling. Niet voor niks vertaalt okonomiyaki vanuit het Japans naar “voorkeur”. Vaak wordt okonomiyaki geassocieerd met de stad Osaka, maar de bewoners van Hiroshima zijn daar zelf niet zo blij mee. In Hiroshima eet men een compleet eigen versie van de pannenkoek, bestaande uit mais, spek en inktvis. De 'Hiroshima-style okonomiyaki'.
.
Wat heb je nodig?
Onderstaande ingrediënten haal je bij een Aziatische supermarkt. Okonomiyaki maak je het beste op een bakplaat, maar een grote pan voldoet ook.
Ingrediënten voor twee personen (met gróte honger):
Olie 100 g bloem 1,2 dl dashi 3 eieren Platte kool, fijngesneden 100 g taugé 200 g mais uit blik 4 lente-uitjes, in dunne ringen 40 g beni shoga 6 plakken doorregen spek 200 g schoongemaakte inktvis, ingekerfd en in 1cm brede repen gesneden 2 porties verse eiernoedels Een paar snufjes sesamzaad Een handvol katsuobushi Een paar snufjes aonori 1,5 dl okonomisaus Kewpie-mayonaise
Ik heb alles in huis gehaald. Wat nu?
Klop één ei, de bloem en de dashi door elkaar totdat het een dun beslag vormt. Schep de mais, taugé, kool, de helft van de lente-uitjes en de helft van de beni shoga in een andere kom. Zet een pan op middelhoogvuur, schenk er een beetje olie in en verdeel het over de pan. Laat met een opscheplepel twee rondjes van beslag uitvloeien op de pan. Houd een derde van het beslag over in de kom. Bedek de pannenkoeken met het koolmengsel en schenk de rest van het beslag erover. Druk met een schep op de hoopjes kool zodat deze worden afgeplat en bak de pannenkoeken ongeveer vijf minuten. Leg op elk hoopje kool drie plakken spek en druk dit aan. Wip de stapeltjes om, zodat het spek onderaan en de pannenkoek bovenaan komt. Druk alles nog eens aan.
Roerbak de inktvis in een hoek van de pan en leg de noedels erop. Schep het met een derde van de okonomisaus om en maak er dan twee rondjes van met dezelfde grootte als de pannenkoeken. Breng naar elk rondje een stapeltje pannenkoek-kool over en bak alles dan nogmaals vijf minuten totdat de noedels knapperig zijn. Bak ondertussen twee eieren op de bakplaat. Bij een traditionele okonomiyaki moet de dooier stuk zijn. Leg op elke pannenkoek een gebakken ei en garneer met een topping van okonomisaus, Kewpie-mayonaise, aonori, sesamzaad, de resterende lente-uitjes, beni shoga en katsuobushi. En klaar is je creatie. Smakelijk!