Al vier maanden lang zijn de Nepalese grenzen – en daarmee de toegang tot het Dak van de Wereld – gesloten. Vorige week werd de lockdown eindelijk opgeheven en kondigde het land aan het Himalayagebergte weer open te stellen voor bergbeklimmers.
Nepal dient als toegangspoort tot de Himalaya. Van ’s werelds veertien hoogste bergpieken liggen er acht in Nepal. Met als letterlijk hoogtepunt uiteraard de magistrale Mount Everest. Het land trekt hierdoor jaarlijks miljoenen wandelaars, hikers en bergbeklimmers en is economisch enorm afhankelijk van bergsport-toerisme.
Kostenplaatje
Het beklimmen van Mount Everest kost gemiddeld 11.000 dollar. Deze expeditie is zo in trek dat Nepal hier elk jaar miljoenen mee verdient. Maar wegens de uitbraak van het coronavirus werd de bergkam in maart noodgedwongen gesloten. Dit was vlak voor het drukste klimseizoen van het jaar, waarin gidsen, sherpa’s en portiers het grootste gedeelte van hun inkomsten verdienen.
De misgelopen inkomsten hebben grote invloed op de keuze om de Himalaya – waaronder Mount Everest - vlak voor het herfstseizoen weer te open te stellen voor voetverkeer. Toch blijft dit besluit omstreden, omdat het aantal besmettingen ook in deze regio de laatste periode weer oploopt. Volgens het Nepalese Department of Tourism worden er strikte gezondheids- en veiligheidsprotocollen gevolgd, waardoor het verstrekken van klimvergunningen weer mogelijk is.
Risico
Maar of klimmers weer naar Nepal zullen afreizen is de vraag. Niet alleen worden internationale vluchten pas vanaf 17 augustus weer toegelaten, ook zijn de risico’s van een potentieel coronageval op een expeditie erg hoog. Zo verspreidt het virus zich makkelijker in koude temperaturen en is het immuunsysteem van klimmers vaak al verzwakt wegens vermoeidheid, onderkoeling, de grote hoogtes en het gebrek aan zuurstof dat daarmee samenhangt. Veel professionele klimmers schatten de kans op een expeditie in 2020 daarom nog klein in. Dat het verdere verloop van de coronacrisis gepaard gaat met gigantische economische verliezen in landen wiens levenslijn toerisme is, blijkt wederom.
Let op: het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor Nepal nog altijd een negatief reisadvies. Voorlopig kunnen we daarom enkel dromen van een trektocht naar het Dak van de Wereld.