In deze coronacrisis op culturele ontdekkingstocht gaan, zit er haast niet in. Nouja, je kan een stoffig boek uit de kast trekken of beginnen aan je negende bingewatch-sessie in vijf dagen. Maar museumhoppen kan je voorlopig vergeten. Toch die honger naar kunst stillen? Gelukkig zijn honderden musea virtueel te bezoeken.
Virtueel cultuursnuiven
Redder in nood voor de doorgewinterde cultuursnuiver is Google’s Arts & Culture-platform. Een platform dat samenwerkt met meer dan 2500 musea en culturele instellingen, waaronder de top van de kunst- en cultuursector. Niet alleen kan je op dit platform bladeren door beelden van tentoonstellingen, ook biedt het de mogelijkheid om virtueel door musea te lopen. Dat is mogelijk dankzij de Street View-functionaliteit. Grote musea die je via het platform kan afstruinen zijn onder andere het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het British Museum en het Tate Modern. Maar daar begint de pret pas. Wil je het verder van huis opzoeken? Wandel dan door deze musea vanaf de bank.
Het futuristische Guggenheim Museum staat bekend om zijn collectie van moderne kunst, bijzondere architectuur en natuurlijk om de befaamde draaitrap. Via het Arts & Culture-platform is het mogelijk om deze trap virtueel te bewandelen. De tour is vooral een aanrader voor liefhebbers van impressionistische kunst en werken uit de 20ste eeuw. Ook niet onbelangrijk: het museum heeft een plek veroverd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Surfliefhebber? Het Australian National Surfing Museum stelt zijn collectie over de geschiedenis van surfen in Australië voor iedereen beschikbaar. Met Torquay, de surfhoofdstad van Australië, als thuisbasis is er in het museum veel te zien. Een historie van meer dan honderd jaar aan surfcultuur.
Het Metropolitan Museum of Art in New York heeft een verzameling van meer dan vijfduizend jaar aan kunst. Duizenden kunstobjecten zijn via het Google-platform online te bestuderen, maar een virtuele wandeling maken is ook mogelijk.
Het Tokyo Fuji Art museum beschikt over een uitgebreide collectie aan schilderijen, foto’s, sculpturen en keramiek. Van zowel Japanse als Europese bodem. Extra benoemenswaardig is de verzameling aan olieverfschilderijen van de periode tussen de renaissance en de barok, een periode van ruim vijfhonderd jaar.
Niet alleen musea gooien virtueel hun deuren open. Ook andere culturele instellingen zoals The Metropolitan Opera in New York stellen zich online open voor bezoek. Het operahuis biedt de komende weken namelijk virtuele concerten aan. En voor operaliefhebbers met een voorliefde voor Wagner: de concerten van 23 tot en met 29 maart staan volledig in het teken van deze Duitse componist.
Het iconische operahuis in Sydney kan iedereen zich voor de geest halen. Althans, de buitenkant. De drie schelpachtige daken zijn zowat hét symbool voor de grootste stad van Australië. Maar heb je eigenlijk enig idee hoe de binnenkant eruitziet? Via het Arts & Culture-platform klik je jezelf gemakkelijk door de gigantische zaal heen.
Vanaf de bank uitkijken op de rustgevende rijstvelden van Vietnam? Vanaf huis roadtrippen door Slovenië? Of op dit moment op safari gaan in Afrika? Op het YouTube-kanaal van VR Gorilla vind je een uitgebreide verzameling van scherpe 360º-video's, waarmee je die sterke reislust tegemoet kan komen.