Wat is kamperen anno 2020? De ene kampeerder voelt zich op de middenmootcamping als een vis in het water, terwijl de ander bij het idee van een gemiddelde camping alleen maar kan gruwelen. Voor die ‘ander’ kan Campspace zomaar zijn of haar nieuwe favoriete platform worden. Zeker nu.
Ongestoord bivakkeren
Dat een paar teugen frisse buitenlucht wonderen doen, daar zijn we de afgelopen maanden wel bewust van geworden. Een korte wandeling voor of na werktijd is een waardevol oplaadmoment in dit thuiswerkseizoen. Door de vele werkmarathons aan de eettafel, keukentafel of strijkplank (ja, je moet wat) snakken we met zijn allen naar de natuur. Buiten zijn doet namelijk iets interessants met je. Het temt je stresslevel en je wordt er actiever van. Velen zoeken de rust daarom op met een potje ongestoord kamperen in de natuur, met als bestemming: ver weg van de stedelijke hutjemutje-jungle én van massale campings. Het platform Campspace speelt in op die drang.
Campspace is een online platform met een aanbod van kampeerplekken op privéterreinen. De kampeerplaatsen bevinden zich op unieke plekken in de natuur. Soms is dat iemands gigantische achtertuin en soms is dat tussen de alpaca’s in de wei. Je kan het platform vergelijken met Airbnb, waar de oprichters zich door lieten inspireren. Het aanbod richt zich vooral op de kampeerder die ongestoord van de natuur wil genieten en waarde hecht aan een unieke belevenis. Massacampings horen daar niet bij als het aan hen ligt.
Je vindt er kampeerplekken van over heel de wereld, zelfs op Hawaii en in Nieuw-Zeeland. Maar voor nu zal je je bivakkeerspot uiteraard vooral dichtbij moeten zoeken. Ben je zelf eigenaar van een uniek stuk land en wil je dat terrein graag delen met kampeerliefhebbers? Dat is mogelijk. Maar voordat je een plek aanbiedt, zal deze moeten worden goedgekeurd door scouts. Deze scouts zijn kampeerders in hart en nieren die individueel of in duo's potentiële kampeerlocaties uitproberen.
Wollige kampeermaten
Om je een idee te geven van een Campspace-locatie: vlakbij het Belgische Haacht vind je een kampeerlocatie op een alpaca-weide. Hier start je de dag met het voeren van je wollige buren, onder toezicht van een familie kippen, pauwen en schapen. Ben je toch toe aan een dagje stad? Dan kan je binnen tien minuten in Leuven zijn.
Wie liever niet ontwaakt bij een dierenbende, kan zich bijvoorbeeld terugtrekken op het terrein van verhuurder Els en haar man, gelegen in Den Bosch. Zij bezitten in Vught een terrein van 17 hectare dat deels is omgedoopt tot natuurgebied. Gooi je tent uit op het weiland, bij het vennetje of onder de notenboom: waar jij op dat moment zin in hebt. Uitstapjes maak je naar Oisterwijk, recreatiegebied De IJzeren Man of de Loonse & Drunense Duinen.
Ontwaken in een ingepakte caravan
Ook interessant om te benoemen, is de vintage caravan die verhuurder Alexander op het platteland in Langerak aanbiedt. Zijn caravan is haast onvindbaar verstopt, verpakt met haardhout en aangevuld met een veranda om een knusse avond op in te luiden.
Het idee van het platform moge dus duidelijk zijn: teruggaan naar de natuur. En zoals Alexander het zelf mooi vermeldt in de omschrijving van zijn kampeerlocatie: “Wat wil een mens nog meer? Nou ja, er is ook niet veel meer.”
Natuurlijk wil je je telefoon zo min mogelijk gebruiken. Maar we kunnen het niet laten: deze handige apps verrijken je kampeertrip.