Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Leesvoer voor de geïsoleerde globetrotter

14-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
boekentips

© Vitalii Bashkatov / Shutterstock.com

Reizen verbreedt je wereldbeeld. Nu we gedwongen uitkijken op vier muren en alleen zijn met onze eigen gedachten, vergeten we soms dat er daarbuiten nog een wereld bestaat. Maar gelukkig is reizen niet het enige dat je geest verruimt: een goed boek kan de rol hebben van gids, reisgenoot én bestemming. 
 Al sinds het bestaan van de mens is reizen belangrijk voor onze ontwikkeling. Zo belangrijk zelfs, dat het wordt behandeld in elke vorm van literatuur die we maken. Fictie of non-fictie, proza of poëzie, oraal of geschreven. Van Homerus’ Odyssee tot Jack Kerouac’s On the Road: reisverhalen werden opgeschreven, geprezen, bekritiseerd en weer vergeten. Nu heel Nederland gezamenlijk in zelfisolatie zit, heb je eindelijk weer tijd om een boek uit de kast te trekken. Wij tippen vijf boeken die je meevoeren naar ongerepte wildernissen, onbekende culturen en bijzondere ontmoetingen. En dat zonder ooit van de bank te rollen.
Oom Brian, de pitbullwerper en andere verhalen - Carolijn Visser
In dit boek schetst Visser portretten van de mensen die zij tijdens haar reizen ontmoette en altijd weer opzoekt. Als lezer leer je niet alleen de mensen kennen, maar ook de verschillende omgevingen waaruit zij komen en waarin zij leven. Al lezend reis je via Australië naar Azië, Amerika en Europa om uiteindelijk ‘thuis’ te eindigen. Dit boek is het perfecte voorbeeld van waarom reizen ‘m niet alleen zit in de plekken die je bezoekt, maar nog veel meer in de ontmoetingen tijdens je reis.
reisboeken

© Ivan Kruk / Shutterstock.com

Into the Wild - Jon Krakauer
Eens in ons leven hebben we deze klassieker allemaal wel gezien (en zo niet, dan kan ‘ie nu op de kijklijst). Maar weinig mensen weten dat deze film gebaseerd is op het gelijknamige boek. Dit biografische werk onderzoekt het avontuur dat Chris McCandless beleefde voordat zijn overblijfselen diep in de wildernis van Alaska werden teruggevonden. Door de paralellen die de auteur ontdekte tussen zijn leven en dat van zijn hoofdpersoon, ontstond een levendige en meeslepende biografie. Het eindproduct is een pakkend, inspirerend en ontzagwekkend verhaal over een jongeman wiens idealistische vlucht van de moderne samenleving hem fataal werd.
As in tas - Jelle Brandt Corstius
In deze autobiografie verwerkt Jelle Brandt Corstius het plotselinge overlijden van zijn vader. Als symbolische laatste fietstocht met zijn zoon, neemt de auteur de as van zijn vader mee op pad. As in tas neemt je mee op de reizen die Corstius voor en na de dood van zijn vader aflegde. Dit is zo gedetailleerd beschreven dat je niet alleen zijn ervaringen je eigen maakt, maar ook de lessen die hij onderweg leert.
How the World Thinks - Julian Baggini
Officieel geen reisverslag of reisverhaal, maar dichterbij het horizonverbredende aspect van reizen kom je niet. Dit boek verdiept je kennis over filosofieën en denkwijzen die ver van ons dagelijks leven af staan. Van landen als Japan, India en China, naar islamitische landen en de originele bewoners van Afrika en Australië. Net als met reizen, laat dit boek zien dat je jezelf pas echt leert kennen wanneer je de ander kent. Deze leeservaring herinnert je eraan dat er overal op aarde mensen zijn die anders denken, anders leven en anders geloven. Tegelijkertijd onderstreept juist datgene onze gelijkenissen: we zijn allemaal mensen, we denken, leven en geloven.
reisboeken

© bbernard / Shutterstock.com

Tegen de keer - JK Huysmans
Geen reisverslag, maar eerder een anti-reisverslag (en daarmee pijnlijk toepasselijk in deze tijden). Dit inmiddels meer dan honderd jaar oude boek inspireerde grote schrijvers als Oscar Wilde. Tegen de keer vertelt het verhaal van een rijke hertog die zich terugtrekt uit de maatschappij door zijn walging van de mensheid. In zijn gigantische villa benut hij alle hoeken van zijn fantasie. Meer dan alles, is dit een romantisering en een verheerlijking van het thuisblijven. In de kleinste huiselijke dingen vindt hertog des Esseintes de grootste symboliek. Tegelijkertijd is dit een boek over ultieme eenzaamheid en pessimisme. Enerzijds een waarschuwing tegen de waanzin die bij isolement komt kijken, anderzijds inspiratie om de schoonheid van ons thuis in te zien. Misschien kunnen we ons na het lezen van dit boek wat makkelijker bij onze eigen realiteit neerleggen.
Boek uit maar nog niet klaar met reisverhalen? Verdiep je in de avonturen van deze grensverleggende ontdekkingsreizigers. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor