Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Kliffen, trollentongen en Monet: weet jij hoe ze ontstaan?

10-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
953 keer bekeken
  •  
klif-fotoverhaal-header
Of je nu omhoog naar de kliffen staart vanaf een steenstrand of stiekem over het randje gluurt: kliffen zijn hoe dan ook indrukwekkend. Hier voor jullie een aantal Europese kliffen en het verhaal over hoe die dingen nou eigenlijk ooit zijn ontstaan. 
Trolltunga, Noorwegen

Deze klif heet letterlijk de trollentong. En aan de foto is wel te zien waarom. Deze tong steekt tien meter uit boven een 700 meter diepe afgrond. Deze steeds populairdere klif is tijdens de ijstijd ontstaan. De tong ontstond door een gletsjer die tussen de rotsen vroor waardoor stukken rots afbraken. Wat je ziet, is wat is blijven uitsteken toen de gletsjer zich langzaam terugtrok.
Trollentong
Goed om te weten: het is een behoorlijke wandeling naar de trollentong, eentje die vaak wordt onderschat. Noorwegen moet steeds vaker hulpdiensten inschakelen voor toeristen die onderweg in de problemen komen. Wil je de lokale bevolking niet op hun tenen trappen? Zorg er dan voor dat je je eigen rotzooi opruimt en je goed voorbereidt.
Normandische kliffen, Frankrijk
MONET NORMANDY
Deze indrukwekkende kliffen zijn (begrijpelijk) vastgelegd door impressionisten als Monet (zie hierboven) en Pissarro en Renoir. Deze witte kalkkliffen in Normandië zijn gevormd door zee en wind. Een kleine scheur in een klif leidt tot een grotere, totdat je een boog krijgt. Die heeft ook nog steeds last van erosie en stort dan na verloop van tijd in. Een enkele stenen pilaar is wat er dan overblijft. Het resultaat zie je hierboven. Ook leuk: struin je langs de kiezelstranden in Normandië? Dan vind je met een beetje geluk nog een fossiel.
Kliffen van Moher, Ierland
Cliffs of Moher
Zo'n 300 miljoen jaar geleden zag het gebied van de kliffen van Moher aan de westkust van Ierland er heel anders uit. Het was een soort deltagebied rondom de monding van een grote rivier. Veel regen zorgde voor grote overstromingen. Daardoor kwal veel zand en modder in de rivieren terecht. Dit stapelde zich op rondom de monding van de rivier. Vervolgens zorgden botsende aardplaten voor de golvende vorm van de kustlijn, die eerst recht(er) was. Sommige scheuren, die je nu nog kan zien in de rotsen, stammen uit deze tijd. Daarna kreeg het nog enorme massa's ijs te verduren tijdens de ijstijd, waardoor stukken steen afbraken. Het resultaat is hierboven te zien.
Gozo's kliffen, Malta
GOZO CLIFFS
Dit is een stuk jongere klif. En niet zomaar één. Maar een klif met een grot die een inlandse lagune heeft gecreëerd, waar letterlijk de golven doorheen rollen. Als het water laag staat, kan je er zelfs met een kano doorheen. Waarschijnlijk is ooit hier een grot ingestort die nu de zee steeds groter maakt. Eigenlijk zie je hier hoe uiteindelijk een boog kan ontstaan, zoals het geval is bij de Normandische kliffen.
Dus. Over welke kliffen kan jij je verbazen?
Een van de meest veelvoorkomende Google-suggesties met deze kliffen is 'death'... Dus wees ff safe. Meer kliffen zoals de trollentong? Check dan deze trip door Noorwegen. Kliffen gegarandeerd.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor