Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Kakkerlakken op reis: zó bestrijd je deze krioelende insecten
27-11-2018
•
leestijd 4 minuten
•
31526 keer bekeken
•
Ze zijn onhygiënisch, eten alles wat los en vast zit en maken soms ijzingwekkende sisgeluiden (ja, echt). Niet precies waar je op zit te wachten tijdens je vakantie. Hier lees je alles wat je moet weten over deze kruiperige kakkerlakken.
Hoe herken je een kakkerlak?
De kleine gluipers zijn een meester in zichzelf verstoppen. Om kakkerlakken te herkennen, kun je dus het beste op zoek gaan naar hun sporen. Zoek naar mogelijke schuilplekken van de insecten: dit zijn vaak warme en vochtige plekken. Niet heel prettig, maar kijk hier vervolgens of je eipakketjes, vervellingshuiden en/of sporen van uitwerpselen vindt. De meeste eipakketjes zijn te vergelijken met een klein bruinachtig boontje met streepjes. Een vervellingshuidje van een kakkerlak lijkt op een doorzichtige capsule. En de uitwerpselen van een kakkerlak hebben iets weg van gemalen koffie en zijn circa 1 millimeter groot. Als er echt sprake is van een grote kakkerlakkenplaag, dan kan dit enorm stinken. Gebruik dus vooral je neus als je een hotel of hostel niet helemaal vertrouwd! Er is overigens geen exacte beschrijving te geven van een kakkerlak. Per land heb je deze namelijk in allerlei soorten en maten.
Fabels en feiten
Er bestaan veel mythes rondom de kakkerlak. Wat is wel en niet waar?
-
Kakkerlakken overleven een kernramp
: Dit is niet per se waar. Hoewel dit kruipende ongedierte een veel hogere straling dan mensen aankan, is de kakkerlak niet immuun.
-
Kakkerlakken kunnen niet vliegen
: Dit is niet waar. Er bestaan soorten die (helaas) wel kunnen vliegen. De meest voorkomende kakkerlak in Nederland is de Duitse kakkerlak. Deze vliegt níet. Maar onder andere de Amerikaanse, Australische en Aziatische kakkerlak kunnen wel vliegen.
-
Je mag kakkerlakken nooit doodstampen
: Dit is niet waar. Men denkt vaak dat als je kakkerlakken doodtrapt, ze een geur achterlaten die andere kakkerlakken aantrekt. Én dat deze dan eitjes achterlaat. Ze laten inderdaad een nare lucht achter, maar dit trekt géén andere soortgenoten aan. En als je zorgt dat je alle resten en dus de mogelijke eitjes opruimt, is er niets aan de hand.
-
Er bestaan kakkerlakken die geluid maken
: Dit is waar. Niet alle kakkerlakken maken geluid, maar sommige kunnen een tjirpend of sissend geluid produceren. Geloof je het niet? Kijk dan onderstaande video (als je durft).
In deze video zie je een sissende kakkerlak, die in het Engels een Madagascar hissing cockroach wordt genoemd. Waarschuwing: niet geschikt voor mensen die bang zijn voor kakkerlakken.
Hoe bestrijd je kakkerlakken op reis?
Je kunt in elk land kakkerlakken tegenkomen. En ondanks dat ze een kernramp niet zouden overleven, zijn de beesten wel ontzettend hardnekkig. Dit zijn een aantal handige tips die je zelf kunt toepassen om ze te voorkomen en te bestrijden:
Hou je hotelkamer zo schoon mogelijk.
Misschien heb je geen zin om veel te boenen op vakantie, maar is dit wel de beste manier om een insectenplaag te voorkomen.
Ruim etensresten op.
Kakkerlakken zijn vooral gek op etensresten, of dat nou vers of rottend eten is. Laat dus geen kruimels liggen, leeg zo vaak mogelijk de prullenbakken en bewaar je eten in luchtdichte bakjes.
Dicht gaten en scheuren in de muren van je accommodatie.
De venijnige diertjes verstoppen zich graag in kleine kieren en holletjes. Door deze openingen te dichten, geef je de kakkerlakken minder kans je hotelkamer binnen te dringen.
Koop een anti-insectenspray.
Mocht je ondanks je inspanningen toch kakkerlakken in je accommodatie vinden, dan kun je deze bestrijden met een giftige spray.
Gebruik verse pandanbladeren.
Wil je liever een natuurlijkere oplossing? In sommige Aziatische landen wordt pandan gebruikt om kakkerlakken te verweren. Koop deze aromatische bladeren op een lokale markt en leg deze in je kamer (of koffer).
Kokend water.
Als je geen hulpmiddelen bij de hand hebt en besluit een kakkerlak dood te trappen, let dan op dat eventuele eitjes ook gedood worden. Dit doe je door kokend water over de (dode) kakkerlak te gieten.
Thuis je bagage checken.
Ondanks dat je vóór je het vliegtuig in bent gestapt je rugzak en handbagage duizend keer hebt gecheckt, kun je alsnog per ongeluk een kakkerlak mee naar huis nemen. Het beste wat je kunt doen is je kleren en tas zo heet mogelijk wassen als dit kan. Heb je een koffer? Dan kun je deze het beste in een luchtdichte zak buiten zetten, totdat je zeker weet dat zowel de beesten zelf als de eitjes zijn gedood. Na een week zonder water sterven de kakkerlakken.
De kakkerlak in andere culturen
De afkeer tegen kakkerlakken komt hoofdzakelijk voor in de westerse cultuur. In bepaalde landen worden kakkerlakken namelijk gewoon gegeten! Zo wordt een kakkerlak in
Taiwan
,
Thailand
en
Mexico
als knapperige snack beschouwd. En in
China
zijn de gefrituurde insecten populair als medicijn tegen hart- en leverziektes. Daarnaast bestaan er gevallen waarbij kakkerlakken zelfs als huisdier gehouden worden. Vooral de sissende kakkerlak schijnt een populaire mensenvriend te zijn, aangezien deze ‘makkelijk in de omgang’ is. Men is niet overál zo goed bevriend met dit ongedierte. In
Singapore
en
Maleisië
gebruiken ze bijvoorbeeld bladeren van pandan, een geurende tropische plant, om de insecten uit hun taxi’s te verjagen.