Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Kakigori: schaafijs was nog nooit zo culinair als in Japan

11-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
292 keer bekeken
  •  
shutterstock_1052419505
Schaafijs. Wij krijgen al een brain freeze als we eraan denken. Maar gelukkig hebben Japanners een zeer smakelijke draai gegeven aan de slush puppie. Kakigori kinkt een stuk chiquer en dat is het ogenschijnlijk ook. Aan een goed schaafijsdessert zitten namelijk veel culinaire vaardigheden aan verbonden. 
Tegenwoordig denk je bij schaafijs aan een koud, neonkleurig, half gesmolten goedje dat je at na een zwemfeestje. Rond de elfde eeuw was kakigori in  Japan echter dé specialiteit voor de elite. Je kan je namelijk voorstellen dat het zonder vriezers nogal een gedoe is om ijs te creëeren en goed te houden. Dus werd het ijs gesneden uit bevroren meren en bergen, voordat het vervoerd werd om in een toetje te veranderen. Inmiddels is het gerecht zo iconisch, dat er zelfs een emoji van is gemaakt. Zoals van wel meer Japans voedsel.  
De basisingrediënten van kakigori zijn simpel: geschaafd ijs, siroop en gecondenseerde melk. Soms wordt er ook rodebonenpasta of vers fruit aan toegevoegd. De Japanse kakigori zien er daardoor in ieder geval een stuk feestelijker uit dan het Nederlandse schaafijs. Maar een goede kakigori maken vereist kunde. Het is lastig om met ijs te werken, vertellen meerdere ervaringsdeskundigen in een interview aan The New York Times . Een goede kakigori is luchtig, smelt op de tong en heeft geen brokken. Maar daarnaast is de regel: hoe fijner geschaafd, hoe sneller het smelt. Ook de hoge, ronde vorm van het toetje is belangrijk, maar als je het ijs aanduwt, ontstaan er weer brokken. De balans moet dus perfect zijn. 
Het Japanse kakigori-seizoen loopt van de lente tot de herfst. Wanneer de vlaggen letterlijk uithangen met het symbool voor ijs (氷), weet je dat het tijd is om naar binnen te rennen. Het dessert wint overigens terrein over de hele wereld. De New Yorkers zijn er bijvoorbeeld ook gek op. In Nederland zijn nog geen restaurants die gespecialiseerd zijn in kakigori, maar als je geluk hebt staat het op het menu van een Japans etablissement. En bij deze tippen wij de horecaondernemers van Nederland, want dit zou weleens een hit kunnen worden.  
Gek op zoetigheid? Dan zijn deze grootste-nachtmerrie-voor-je-tandglazuur snacks uit Hongkong sowieso wat voor jou. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.