Nieuwsgierig naar off the beaten track Indonesië? Dan ga je smoorverliefd worden op de Mentawai-archipel. Hier vind je onbewoonde eilanden zoals je die in films ziet.
Met meer dan 17.000 eilanden maakt Indonesië je het niet bepaald gemakkelijk om een bestemming te kiezen. Althans, dat zou je denken. Toch is in de afgelopen jaren een kluwen van backpackers ontstaan op Bali. Een kluwen die het eiland al selfie-schietend verkent. Ook buureiland Lombok en Instagram-archipel Gili worden platgelopen. Wil je de massa's ontwijken? Dan valt er met de duizenden alternatieven gelukkig nog een hoop te ontdekken. Wij tippen de Mentawai-archipel.
De Mentawai-archipel is een eilandengroep vlakbij de westkust van Sumatra waar je niet om de haverklap tegen een andere backpacker aanbotst. Want laten we eerlijk zijn, dat gebeurt soms letterlijk wanneer je op een overspoeld eiland als Bali dwaalt. Op de Mentawai vind je ongerepte jungles, helderblauw water, witte stranden en perfecte surfgolven. Sommige eilanden zijn onbewoond. Wat je hier niet vindt? Pinautomaten en internet. Een bezoek aan de archipel is een stapje uit de moderne wereld.
Het hoofdeiland van de archipel is Siberut, waar de bevolking al eeuwenlang zijn traditionele cultuur heeft behouden. In de zeventiende eeuw werden de inwoners ontdekt door scheepslieden van een VOC-vloot. En tot het einde van de negentiende eeuw leefde de bevolking geïsoleerd van de modernere wereld. Tijdens een bezoek aan de Mentawai-eilanden is het mogelijk om kennis te maken met deze cultuur door op een (verantwoorde) manier met hen op te trekken.
Om de tradities van de inwoners zoveel mogelijk te respecteren, kan je een bezoek aan de Mentawai-archipel het beste boeken bij een eco-organisatie, zoals Mentawai Ecotourism. Een deel van het bedrag dat wordt besteed aan deze organisatie, wordt gestoken in een project voor cultuurbehoud. Dan weet je zeker dat je bezoek op een verantwoorde manier verloopt. Organisaties als Mentawai Ecotourism organiseren jungletrekkings, boottochten en overnachtingen bij het inheemse Mentawai-volk. De duur van een bezoek varieert van twee tot zes dagen. Geen vluchtig bezoek dus en dat is maar beter ook. Je wil namelijk echt de tijd nemen om dit relatief onontdekt deel van Indonesië te ontdekken.
De bevolking woont in zogenaamde uma: traditionele, houten huizen met eenvoudige voorzieningen. Er is hier geen elektriciteit. Evenals toiletten en badkamers. Houd daar rekening mee. Bij een bezoek zal je niet alleen overnachten bij het lokale volk, maar leer je ook van hun gebruiken en tradities. Zo kom je te weten hoe de inwoners jagen en tatoeages zetten, wat een belangrijk onderdeel van hun cultuur is. Hun lichamen zijn bedekt met tatoeages in de vorm van lijnen, stippen en punten. Bovendien houden ze al eeuwenlang vast aan hun denkwijzen. De bevolking gelooft in een bezielde wereld. Een wereld waar niet alleen mensen, maar ook dieren en voorwerpen een ziel hebben. Daarom streven ze ernaar zo respectvol mogelijk met de natuur om te gaan.
Zorg bij een bezoek aan de Mentawai dat je op het vasteland van Sumatra genoeg contant geld pint, want pinautomaten ga je hier niet tegenkomen. Bovendien raden we aan om op het vasteland een Indonesische simkaart met internetbundel aan te schaffen. Vaak heb je zo’n simkaart al voor twee tientjes en kan je er een week mee vooruit. Mits je bereik hebt…
Hoe bereik je de eilanden?
Je bereikt de Mentawai vanaf havenstad Padang op het vasteland van Sumatra. Vanuit hier kan je met een twaalf uur durende (nachtelijke) tocht per veerboot naar de eilanden. Je hebt ook de alternatieve optie om per fast ferry naar Mentawai te reizen. Deze tocht bedraagt drie à vijf uur.