Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Het noorderlicht: het meest spectaculaire natuurverschijnsel van het noordelijk halfrond
26-09-2018
•
leestijd 2 minuten
•
3090 keer bekeken
•
Het staat op iedereens bucketlist: het noorderlicht zien. Niets magischer dan een donkere hemel vol lichtgevende penseelstreken. Van plan om het noorderlicht na te jagen? Lees dan hier alle ins en outs over dit spektakel:
Het noorderlicht
Het lichtverschijnsel rondom de Noordpool is een van de meest indrukwekkende natuurwonderen ter wereld. Maar hoe ontstaan die prachtige groene lichtslierten in de lucht eigenlijk? Het begint allemaal bij de zon. De zon schiet voortdurend piepkleine elektrisch geladen deeltjes de ruimte in. Na een reis van 150 miljoen kilometer (!) bereikt een deel hiervan de atmosfeer van de aarde. Het luchtomhulsel van onze aarde bestaat voor het grootste deel uit zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Deze atomen en moleculen botsen met de binnenvliegende elektrisch geladen deeltjes. Bij deze botsing worden lichtdeeltjes gecreëerd. En voilà, bij genoeg van deze botsingen ontstaat dit prachtige licht!
Alle kleuren van de regenboog
Poollicht kan groen, rood of zelfs paars zijn. De reden dat je meestal groen licht ziet, heeft met een aantal dingen te maken. Allereerst zorgt de samenstelling van moleculen en energiedeeltjes ervoor welke kleur vrijkomt. Daarnaast bestaat het volledige lichtspectrum uit (letterlijk) alle kleuren van de regenboog. Bij de botsing van deeltjes wordt dus ook blauw, violet en rood licht uitgezonden, maar dit is onmogelijk te zien met het menselijk oog. Groen licht is wél goed zichtbaar en wint het daarmee vaak van andere kleuren.
De perfecte omstandigheden
Om het noorderlicht te zien, moet het buiten zo donker mogelijk zijn. Hoe minder licht, hoe beter! Van half augustus tot half april is het rondom de poolcirkel eerder donker. Tijdens de herfst en winter is het noorderlicht dus het beste te zien. Wat is dan de beste maand om te gaan? Dat is niet precies te zeggen. In november, december en januari zijn de nachten langer en dus donkerder. Alleen in maart is er juist meer zonneactiviteit. Het blijft dus altijd een gok. Overigens is het een fabel dat het koud moet zijn om het noorderlicht te zien. De totstandkoming van poollicht heeft niets met temperatuur te maken. Dus weer of geen weer, gaan met die banaan!
Waar dan?
Als je het noorderlicht wil zien, kun je het beste naar het noorden van de wereld reizen. En voor een zo donker mogelijke omgeving moet je daarnaast zoveel mogelijk weg uit het stadslicht. In
Noord-Noorwegen
en
Lapland
is de kans groot dat je een glimp van het noorderlicht opvangt. Ook
IJsland
,
Zweden
en
Rusland
bevinden zich in de noorderlichtzone. Graag nog verder weg op reis? Dan kun je ook naar
Groenland
,
Noord-Canada
of
Alaska
voor dit magische tafereel.