© Dawn Damico / Shutterstock.com
Chocoladekebab, chocoladekunst en chocoladeblokken van één kubieke meter… Als chocoladeverslaafde beland je tijdens het jaarlijkse Eurochocolate Festival in de hemel. En goed nieuws: die hemel is geopend tot en met 27 oktober.
Het Italiaanse Perugia stroomt elk jaar in oktober vol met de grootste en belangrijkste chocoladebedrijven. Van 18 tot en met 27 oktober staat de pittoreske stad van de regio Umbrië dan in het teken van Eurochocolate, Europa’s grootste chocoladefestival. Natuurlijk is er één simpele reden waarom je dit evenement aan je festivalverlanglijst moet toevoegen: chocolade bunkeren.
De cirkel is helemaal rond als je je ook nog verdiept in de geschiedenis van chocolade. Tijdens het festival is er een speciale hoek gewijd aan de historie van de cacaoboon. Maar je kan ook het Perugina House of Chocolate in duiken, deels museum en deels fabriek. In dit museum kom je alles te weten over de productie van chocolade in Italië en specifiek in Umbrië. En daar valt nogal wat over te leren, want chocolade behoort tot de grootste exportproducten van deze regio.
Tijdens het cacaofestival kan je allerlei soorten Europese chocolade proeven, maar lokale en regionale producten voeren de boventoon. Het mooie is: rondlopen op het festival kost je niks. Eurochocolate hanteert geen entreeprijs, maar je betaalt uiteraard wel als je de chocodelicatessen te snoepen. (Soms overigens ook niet!) Natuurlijk kan je toeslaan bij de standaard repen, maar treed ook vooral uit je comfortzone. Waag je ook aan de verrassende chococreaties die je op het festival tegenkomt, met smaken als kokos, caramel, sinaasappel, kaneel, hazelnoot, limoncello, gember en zelfs peper.
© Michaelpuche / Shutterstock.com
Er valt niet alleen te proeven, snoepen en smullen tijdens het festival. Je vindt hier conferenties, eetwedstrijden, kookcursussen, proeverijen, allemaal met chocolade als centrale thema. En de vakkundige chocoladekunstenaars trekken al helemaal je aandacht. Deze cacaobeeldhouwers hakken tijdens Eurochocolate met hamer en beitel sculpturen uit gigantische blokken chocolade. De straten van Perugia staan dan vol met eetbare kunst. Vooral bij de Corso Vannucci, Piazza IV Novembre en Piazza Matteotti trekt het gedetailleerde boetseerwerk veel bekijks.
© Michele De Angelis / Shutterstock.com
Ben je niet alleen Team Chocolade, maar ook Team Kaas? Proef dan deze iconische kaasgerechten van over de hele wereld.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.