Voor een paar tientjes of zelfs een paar euro’s naar de andere kant van de wereld vliegen. Het lijkt een droom, maar (als het geluk aan jouw kant staat) kan het. Wij leggen uit hoe.
Ooit gehoord van het fenomeen ‘error fare’? Nu wel. En onthoud deze term, want het kan je heel wat geld besparen. Een error fare is een vliegticket dat foutief geprijsd is door een fout van de vliegmaatschappij. Het kan om een tikfout gaan (een kommaatje dat een cijfer naar links is verplaatst) of een error in het computersysteem. Zo zijn er weleens retourtjes naar Palau voor 300 euro (in plaats van 1.000 euro) over de toonbank gevlogen, volgens
Tom van Columbus Magazine
. En 'HolidayGuru'
vloog voor 3 euro naar Mallorca
, om maar even wat te noemen.
Eerst surfen op het web voordat je surft in Australië
De kans dat jij een error fare tegen het lijf loopt bij het boeken van je volgende reis is natuurlijk erg klein. Maar gelukkig is er in het huidige internettijdperk altijd iets of iemand te vinden die het vuile werk voor je opknapt. Er zijn talloze websites die alle error fares voor je verzamelen. Errorfares.nl, Fly4Free, SecretFlying en Flynous worden vaak genoemd als voorbeelden.
De twee geboden
Er zijn een aantal spelregels bij het boeken van een error fare-ticket. De eerste is snelheid. Je kan je bijvoorbeeld inschrijven voor een nieuwsbrief zodat je gelijk een melding krijgt van nieuwe errors. Soms staat de foute prijs voor twee dagen online, soms voor vijf minuten. Je hebt niet veel tijd om na te denken. De vliegdata staan vaak vast en vertrek je soms al twee weken later. Dus deze optie is vooral aantrekkelijk voor de flexibele reiziger.
The second rule in error fare-club: you do not talk about error fare-club.
Schreeuw die bijzondere korting dus niet van de daken en bellen met de vliegmaatschappij is een doodzonde in ‘error fare-land’, dan kan je natuurlijk vaarwelzeggen tegen je droomdeal.
Te mooi om waar te zijn
Voor een tientje de wereld rond klinkt haast te mooi om waar te zijn en dat is het ook enigszins. Dat wil zeggen: het is zeker mogelijk, maar je moet wel je geluksonderbroek aan hebben. Als je snel genoeg bent geweest om jouw droomticket te scoren voor de fout ontdekt wordt, ben je er namelijk nog niet. De kans is aanwezig dat de vliegmaatschappij je ticket annuleert. (Maar er zijn ook voorbeelden te vinden
waar dit niet gebeurde
.)
Niet goed, geld terug
Geen zorgen, als dat gebeurt krijg je je geld terug. Toch een beetje zenuwachtig of je je geld wel terugkrijgt? Boek met een creditcard, dan is je aankoop verzekerd. Maar wacht dus wel even met het boeken van een slaapplek. Heb je een bevestigingsmail gekregen met je vliegtickets? Gefeliciteerd budgetbabe of -boy, het is gelukt!
Haken en ogen
Bij sommige websites moet je alleen wel oppassen of het echt om error fares gaat of gewoon om ‘scherpe’ aanbiedingen. Desalniettemin resulteert het allebei in goedkope vliegtickets, dus dat is het probleem niet. Verder kan het zijn dat je bijvoorbeeld je bagageruimte moet boeken tegen een meerprijs, moet overstappen of vanaf een verder vliegveld, zoals Düsseldorf, vertrekt. Maar áls je beet hebt, dan vang je ook gelijk een grote vis. Dus het is het hengelen zeker waard.
Nog meer reishacks: Rol jij je kleren op? Waarschijnlijk doe je het alsnog fout!