Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
De zwarte bladzijde van Cambodja
20-04-2018
•
leestijd 2 minuten
•
448 keer bekeken
•
Staat Cambodja hoog op jouw bucketlist? Dan kan het geen kwaad om je te verdiepen in de bloedige geschiedenis van dit land. Want deze heeft in Cambodja zijn sporen achtergelaten. En jij als reiziger zal die sowieso ervaren.
Het is een zwart bladzijde uit de geschiedenis van Cambodja: de Rode Khmer. Zo’n 40 jaar geleden zorgde deze burgeroorlog voor de dood van zo’n 2 miljoen Cambodjanen. Wie daar verantwoordelijk voor was? Pol Pot, de leider van de communistische Rode Khmer.
Pol Pot streefde naar een agrarisch socialisme. Hij stuurde Cambodjanen verplicht naar het platteland om bij boerenfamilies te werken. Honderdduizenden mensen kwamen door dwangarbeid en slechte medische verzorging om het leven. En dat was nog niet alles. Want: had je onderwijs gevolgd? Was je religieus? Of sprak je Engels en had je contact met het buitenland? Dan werd je simpelweg gemarteld en vermoord.
De lichamen van honderdduizenden Cambodjanen werden in massagraven gegooid: ook wel bekend als de Killing Fields. Tijdens de Rode Khmer (1975-1979) zijn zo’n 1,7 miljoen mensen omgekomen.
Bokor Hill Station
is een van de vele plekken waar men tijdens de Rode Khmer vocht. Ook vochten de Cambodjanen hier voor onafhankelijkheid van Frankrijk. Chris laat je zien hoe Bokor Hill Station er nu, na 40 jaar, uitziet!
Men beschouwt de Rode Khmer vaak als een van de meest radicale experimenten op de mensheid óóit. Het tijdperk heeft een enorme impact gehad op de Cambodjanen en dat is tegenwoordig nog altijd te merken. De meerderheid van de Cambodjanen leeft namelijk nog steeds in armoede; het gemiddelde inkomen is $3 per dag. Of jij als toerist de Cambodjaanse economie kan steunen? Jazeker. Je kunt bijvoorbeeld je boodschappen bij een lokale groenteboer halen en de grote supermarkten overslaan. Maar begin vooral niet over de Rode Khmer bij de locals: dit onderwerp is voor hen namelijk taboe.