Zweven tussen de wolken. Ergens half tussen spiegel en werkelijkheid in zitten. Deze grootste zoutvlakte ter wereld in Bolivia speelt met je hoofd. Vroeger was hier een enorm meer. Deze is echter volledig verdampt en heeft deze immense zoutvlakte achtergelaten. Soms blijft een dun laagje water op de zoutvlakte liggen, wat dit mooie effect heeft. Tijd voor een stukje zelfreflectie via de camera…
Hier lijkt het echt alsof je in een elfjeswonderland beland bent. Maar schoonheid bedriegt. De glimmende slierten worden gemaakt door een soort glimwormen. Deze wormen proberen met hun lichtjes motten aan te trekken. Het is een dodelijke val. De mot komt vast te zitten in dit web en dient zo als voeding voor deze wormen, die uiteindelijk een soort vlieg worden. Verraderlijk mooie lichtjes dus!
Rode wolk, dat is wat Danxia betekent. En als je goed kijkt, snap je waarom. Het lijkt net alsof er rode wolken over dit landschap heen strijken. Het landschap is er waarschijnlijk zo spectaculair uit gaan zien door het botsen van verschillende aardplaten. Die zijn een soort van in elkaar ‘gekreukeld’. Hierdoor ontstonden deze zandstenen bergen. Erosie en mineralen die tussen het zandsteen zijn gaan zitten, hebben vervolgens het dramatische kleureffect gegeven aan het landschap.
In dit door UNESCO beschermde park in de Andes in Argentinië kan je flink wat ijsgrotten verkennen die onder de gletsjer schuilen. Gevormd door zee en wind, bevind je je al snel in vreemde ijskastelen…
Deze Indonesische stad in Oost-
Java
serveert je hagelwitte stranden, indrukwekkende nationale parken én dit soort E.T.-achtige plaatjes. Dit turquoise, zure meer ligt in de Ijen vulkaan. In deze omgeving kan je ‘s nachts ook blauwe vlammen zien. Deze vulkaan heeft namelijk een van de hoogste concentraties zwavel ter wereld. Wanneer de zwavelgassen in contact komen met hete lucht van boven de 360 graden Celsius, ontstaat de blauwe gloed.
Achter al deze buitenaardse schoonheid gaat echter ook een akelige uitbuiting van mensen schuil. Zij ademen als mijnwerkers dagelijks deze gassen in.
Op deze plek in Yellowstone National Park komt er erg heet water wat uit een scheur in het aardoppervlak naar boven. Het is zo heet dat de meeste organismen er niet kunnen leven. Daarom wordt het zo extreem blauw: het water is heel zuiver. Naar de rand van de bron toe, koelt dit water af. Elke ring krijgt zijn andere kleur omdat in elke ring, door die temperatuurverschillen, weer andere bacteriën wonen.
Zijn naam dankt de Grand Prismatic Spring aan de regenboogachtige kleuren. Het is namelijk net alsof je door een prisma naar licht kijkt. ‘Grand’ is deze bron onder andere omdat het de grootste warmwaterbron van Amerika is!